NRK Meny
Normal

Karantenetid for Oslos politikere

Oslos topp-politikere kan ikke jobbe hvor de vil det først halvåret etter de har sluttet dersom bystyret nå vedtar karantenetid for politikere.

Stian Berger Røsland

I følge byrådsleder Stian Berger Røsland vil karantenetiden forby politikere jobber som har direkte forbindelse til deres tidligere ansvarsområder.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

I følge byrådsleder Stian Berger Røsland vil man her forby jobber, som har direkte forbindelse til deres tidligere ansvarsområder.

– Det er fordi vi er opptatt å være ryddig i forhold til allmenhetens tillit til forvaltningen og det politiske system, sier Røsland.

Karanteneutvalg

– Det skal ikke være slik at man kan flytte seg rundt bordet, og det ene dagen være beslutningstaker i kommunen, og den andre dagen jobbe opp mot kommunen med samme sak, sier Røsland til NRK.

De som sitter på toppen i oslopolitikken har full innsikt i mange stor og viktig saker, og er derfor ettertraktet arbeidskraft for mange bedrifter og organisasjoner.

Men nå skal det bli kraftig begrensninger på hva tidligere topp-poltikere kan jobb med første halvåret etter de slutter.

– Vi foreslår å innføre en ordning der det opprettes et karanteneutvalgt som skal vurdere om en byråd eller byrådssekretær som går av kan gå rett inn i ny jobb eller, om det skal ilegges en karantene på inntil seks måneder.

Røsland forteller at man også vil kunne få saksforbud i inntil ett år.

– Dette betyr at man ikke har anledning til å jobbe med saker som man selv har jobbet med som politiker.

Nei til lobbyregister

Etter tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen hoppet over til rådgivningsbransjen, har debatten rast om lobbyvirksomhet.

Foreløpig har stortinget sagt nei til et lobbyregister for å se hvem som snakker med hvem. Dette sier også byrådet i Oslo nei til, og de får trolig flertallet med seg i bystyret neste uke.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.