Kan være skader for flere hundre millioner kroner

Regnmassene som skylte over Østlandet i går har trolig ført til skader for flere millioner. Bare siden i går har If skadeforsikring fått over 1400 henvendelser.

Flom Østlandet - Asker og Bærum

Det kraftige regnværet på lørdag bød på både trafikkproblemer og store skader.

Foto: KRISTOFFER HAGEN

Sigmund Clementz

Kommunikasjonsrådgiver i If skadeforsikring, Sigmund Clementz anslår at helgens regn vil koste flere titalls millioner kroner.

Foto: IF skadeforsikring

Flest skader er det i Asker og Bærum og vest i Oslo, forteller kommunikasjonsrådgiver, Sigmund Clementz. Det var en svært hektisk dag for forsikringsselskapet, og Clementz regner med at det ikke er over ennå.

– Så langt har vi fått inn omtrent 900 skademeldinger, og det blir nok mange fler. Det var så stor pågang til oss i går, at vi ikke klarte å ta unna alle, så en del venter fortsatt på å få meldt inn skadene. Dessuten tror jeg nok det er en del som får seg en skikkelig overraskelse når de kommer hjem fra ferie i dag, sier Clementz.

Det er først og fremst snakk om vannskader i kjellere. I tillegg er det en del biler som har fått vann inn i motorene. Det er også snakk om vannskader i en den næringsbygg og butikker.

Clementz sier at det er vanskelig å si nå hvor kostbart lørdagens regnvær blir, men anslår at det er skader for minst flere titalls millioner kroner, kanskje også flere hundre.

Ble tatt på senga

Bjarne Rysstad

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, tør foreløpig ikke anslå hvor store kostnadene etter lørdagens regn blir.

Foto: Gjensidige

Kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring, Bjarne Rysstad, forteller at de har fått inn 1400 skademeldinger etter lørdagens regn. Også de venter seg enda flere skademeldinger utover søndagen og uka som kommer.

– Dessverre ble også vi tatt på senga av dette uværet, og vi hadde ikke tilstrekkelig bemanning til å ta unna alle henvendelsene. Ventetiden på sentralbordet kan være opp mot en time. Vi har kalt inn ekstramannskaper, og de som er på plass jobber på spreng for å hjelpe kundene, sier Rysstad.

Rysstad mener også at ødeleggelsene regnet førte til kommer til å koste mye.

– Totalsummen vil minst bli 100 millioner kroner for bransjen, men det er for tidlig å spekulere i endelig sum.

Både If og Gjensidige oppfordrer alle som har mindre skader til å melde fra om disse på nett, slik at de som har mer alvorlige skader kan få raskere hjelp på telefon.

Nedbørsrekord på Bygdøy

Det høljet ned i flere timer over store deler av Østlandet. Og lørdagens rekord var det Bygdøy som stod for. Ikke siden Meteorologisk institutt startet målingene på Bygdøy i 2006 har det regnet så mye som det gjorde på lørdag. Bygdøy hadde den høyeste målingen i landet med 68,6 mm nedbør i løpet av 24 timer.

Regnet bød også på store trafikkproblemer. Blant annet ble både E6 og E18 stengt, sistnevnte i flere timer. Og først søndag formiddag ble Granfosstunnellen åpnet i begge retninger etter regnværet.

Brannvesenet i Oslo fikk en svært hektisk lørdag og twitret i løpet av dagen at de ikke hadde kapasitet til å ta imot alle henvendelser om vannskader, og oppfordret alle til heller å ta kontakt med forsikringsselskapene sine.

Laster Twitter-innhold

Se bilder fra lørdagens flom: