NRK Meny
Normal

Oppegård-elever kan miste bibliotekarene

For å spare penger foreslår rådmannen også å stoppe innkjøp av nye bøker til bibliotekene ved kommunens ni grunnskoler.

Kutter i bibliotektjenestene til Oppegård kommune

FORTVILER: Hovedtillitsvalgt i Bibliotekarforbundet i Oppegård Kristine Mesgrahl (t.h.), og skolebibliotekar Inger Astrid Nagel Alne fortviler over kuttene som rådmannen vil gjennomføre.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Aleksandra Flaa

VIL HA BIBLIOTEKAR: Aleksandra Flaa går i 7. klasse på Tårnåsen skole. Hun syntes bibliotekarene burde få bli på skolen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Jeg syntes det er veldig dumt at vi skal fjerne bibliotekarene. De hjelper oss veldig mye med å finne bøker som passer til oss. Hvis man forteller litt om bøker man har lest før, så kan de finne bøker som man liker, forteller Aleksandra Flaa.

Hun går i 7. klasse på Tårnåsen skole, som er en av ni skoler som kan bli rammet av rådmannens spareplan.

Skolen er nylig gjenoppbygd etter en brann i 2010, og har derfor også et helt nytt bibliotek. Bøkene som brant opp er erstattet av en ny boksamling til 700.000 kroner.

Men dersom rådmannen i Oppegård kommune får det som han vil, kan det nå bli slutt på kjøp av bøker.

– Jeg syntes det er tragisk. Vi har investert masse penger og vi har fått et supert skolebibliotek. Det vil ikke gå lang tid fra det blir stopp i innkjøp, og skolebibliotekstillingen blir borte, til dette vil bli en gammel og forfalt boksamling, sier skolebibliotekar Inger Astrid Nagel Alne.

– Får ikke like godt lokalt tilbud

Kuttet i driften av skolebibliotekene er en liten del av en større innsparingsplan der totalt 20 millioner kroner skal hentes inn. Ved å kutte bort bibliotekarstillinger og stoppe kjøp av nye bøker, kan det spares 850.000 kroner.

Det er bestemt at skolene skal skjermes for kutt, men rådmann Harald Toft innrømmer at sparingen kan gå utover elevene.

– Det er klart at det er en fordel for skolene at de har en tilgang til skolebibliotek, men selve undervisningen har vi skjermet. Og da går det utover den type støttefunksjoner som bibliotekene representerer.

Saken fortsetter under bildet.

Skolebiblioteket på Tårnåsen Skole

NY BOKSAMLING: I det splitter nye biblioteket har Tårnåsen skole fått nye bøker til 700.00 kroner.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Loven sier at elever skal ha tilgang på skolebibliotek. Hvordan Oppegård kommune skal oppfylle lovkravet er ikke planlagt i detalj, men det tenkes at elevene kan reise til hovedbiblioteket på Kolbotn når de trenger å låne nye bøker.

– Elevene vil ha tilgang til bibliotektjenester, men de vil ikke få et like godt lokalt tilbud slik de har nå, sier Toft.

Mener kuttene ikke vil være lønnsomt

Og det er nettopp det at bibliotekene ikke lenger vil være på skolene, som gjør at hovedtillitsvalgt i Bibliotekarforbundet i Oppegård, Kristine Mesgrahl, er imot forslaget.

– Fire av skolene har ganske lang vei til folkebiblioteket. Folkebiblioteket betjener hele befolkningen, og de vil da få en større belastning. Da må biblioteket kjøpe flere bøker og da får vi utgifter på den siden. I tillegg får elevene lengre vei til biblioteket, og det vil stjele tid fra skoletiden hvor de kan sitte på skolen å lese, sier Meshgrahl.

Hun advarer derfor politikerne om at det som ser ut som en innsparing på papiret, kanskje ikke vil være så lønnsomt likevel.

– Det vil gå med mye ekstra tid og ressurser for å omdisponere midler. Vi mener dette ikke er et reelt kutt, for de er nødt til å ta penger fra et annet sted for å opprettholde tilbudet.

Kuttforslaget skal behandles i flere politiske utvalg denne uka.