NRK Meny
Normal

– Drapet var planlagt og målrettet

OSLO TINGRETT (NRK): Politiet utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser for drapet på Ensjø. – Drapet var planlagt og målrettet, sier politiadvokat Tina Bjarkøy Helleland.

Skyting på Ensjø

PÅ ÅSTEDET: Politiet ved bensinstasjonen på Ensjø der en 31 år gammel mann ble skutt og drept i august 2012.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

– Dette er et stort gjennombrudd i saken og vi fortsetter nå etterforskningen for fullt, sier politiadvokat Tina Bjarkøy Helleland til NRK.

Hun sier at politiet mener flere personer har medvirket til drapet, men vil ikke kommentere hvor mange ytterligere pågripelser det kan bli.

Den portugisiske mannen i 30-årene som er siktet for å ha skutt og drept en 31 år gammel mann på en bensinstasjon på Ensjø i 2012, ble framstilt for varetektsfengsling kl. 13 i dag. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Politiadvokaten fikk det hun ba om: Mannen ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, og full isolasjon de to første ukene på grunn av stor fare for bevisforspillelse.

– Han har samtykket fengslingen, ut over det ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere, sier mannens advokat Cathrine Pryser Grøndahl.

Mener mannen er leiemorder

Ifølge Dagbladet er politiets hovedteori at den siktede mannen ble leid inn av norske kriminelle for utføre drapet. Han er siktet for etter straffelovens paragraf 223, for overlagt drap eller medvirkning til drap.

– Vi har gjennomført en omfattende etterforskning i saken, og det er bakgrunn for pågripelsen av denne mannen. Vi ser på denne pågripelsen som et gjennombrudd, sier Helleland.

Politiadvokat Tina Bjarkøy Helleland sier til NRK at mannen har vært etterlyst internasjonalt i over ett år. Han ble pågrepet i Nederland i juli, og ble utlevert til Norge på tirsdag.

Mannen er en kjenning av både internasjonalt og norsk politi.

– Konflikt i det kriminelle miljøet

Ifølge politiet har drapet bakgrunn i en konflikt i det kriminelle miljøet i Oslo. Offeret var også en kjenning av politiet, og Helleland sier til NRK at motivet har vært et sentralt tema i etterforskningen.

Kort tid etter drapet ble en da 37 år gammel mann siktet og pågrepet for medvirkning til drap. Mannen ble pågrepet i Bastøy fengsel, der han sonet en lang narkotikadom. Han er fortsatt siktet i saken.