Hopp til innhold

Kan ikke stole på de ansatte

Reglene som skal hindre korrupsjon i Oslo kommune er strenge nok. Men de må følges bedre opp, sier byutviklingsbyråden.

- Vi kan ikke bare basere oss på tillitt til de ansatte, sier Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt som er politisk ansvarlig for blant annet Undervisningsbygg.

Der er en ansatt siktet for korrupsjon etter at han skal ha gitt byggeoppdrag for 100 millioner til en kompis.

Bygger for en milliard

Det bygges og rehabiliteres for en milliard kroner hvert år i Oslo-skolen, med det kommunale foretaket Undervisningsbygg som byggherre.

I dag skriver Aftenposten at saken der en ansatt i Undervisningsbygg er siktet for korrupsjon har større omfang enn tidligere antatt.

Den kommunale prosjektlederen skal ha ha gitt en nær bekjent i firmaet Håndverksekspressen byggeoppdrag for nær 100 millioner kroner, mange av dem uten anbud.

Reglene strenge nok

Byråd Grete Horntvedt mener innkjøpsreglene og de etiske retningslinjene i Oslo kommune er strenge nok, men må følges bedre.

- Det er selvfølgelig tvingende nødvendig at reglene følges opp i alle ledd. Å tro at alt kan baseres på tillitt går ikke lengre, det viser denne historien, sier hun.

Horntvedt mener de som forvalter kommunens penger, må finne seg i å bli kikket i kortene.

- For eksempel blir man jo spurt om man har andre forettningsforbindelser ved en ansettelse. Da er det er ikke nok at man krysser nei på et skjema. Det er lett å kontrollere slikt i Brønnøysundregisteret, forklarer hun.

- Vi har gode rutiner

Et hovedspørsmål er hvordan prosjektlederen har kunnet styre oppdragene til kompisen uten å bli oppdaget før, sier informasjonssjef i Undervisningsbygg Marit Thorsen.

- Jeg vil si at vi har rutiner som tilsynelatende er gode, men vi må vurderere innskjerpninger. Men hvor mye ressurser skal vi bruke på å kontrollere og overvåke de ansatte, spør Thorsen.