NRK Meny
Normal

Kan halvere influensadødsfall

Hvis alle i risikogruppene vaksinerte seg mot influensa kunne influensadødsfall vært halvert. Nå planlegges vaksinekampanje i Oslo.

Forkjølelse og influensa

Illustrasjonsfoto

Foto: Scanpix / SCANPIX

Influensa koster svært mange eldre livet hvert år.

Nå vil smittevernmyndighetene i Oslo ha flere i risikogruppen til å vaksinere seg og planlegger en storstilt vaksinasjonskampanje i alle bydeler i hovedstaden.

Flere hundre liv kan reddes hvert år, hvis de som er spesielt utsatt blir vaksinert.

Risikogrupper må vaksineres

- Hvis alle risikogruppene vaksinerte seg så regner man med at kanskje halvparten av dødsfallene kunne vært spart, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen.

Beregninger fra Folkehelseinstituttet og Institutt for biostatistikk ved Universitetet i Oslo kaster nytt lys over omfanget av dødsfall forårsaket av influensa. Og det er de eldre og syke som er i faresonen

- De gruppene vi anbefaler vaksine til er alle over 65 år, folk på alders- og sykehjem, folk som har en eller annen alvorlig bakenforliggende sykdom, for eksempel hjerte- og lungesykdom, sukkersyke eller nedsatt immunforsvar av en eller annen grunn, sier Iversen.

Vaksinasjonsdag i oktober

- En normal kraftig sesong regner vi med cirka 1300 ekstra dødsfall hvor influensa er medvirkende årsak. 650 kunne vært reddet om alle hadde vaksinert seg, sier Iversen.

Smittevernoverlegen i Oslo, Franz Leonard Nilsen, er ikke fornøyd med vaksinedekningen.

Og nå vil han få flere i risikogruppen til å vaksinere seg:

- Vi planlegger en vaksinasjonsdag 24. oktober. Det skal være et åpent tilgjengelig tilbud for alle personer i risikogruppene, særlig friske eldre over 65 år. Dette tilbudet skal være i alle bydelene i Oslo, sier Nilsen.