Hopp til innhold

Mener han har tapt mange millioner

Byggmester Harald Langemyhr saksøker Oslo kommune etter at de anmeldte han og stengte to byggeplasser i 2008. I dag startet rettsaken i Oslo tingrett.

Langemyhr mot Oslo kommune

Advokat Bjørn Stordrange, advokat Irene Lundeker og byggmester Harald Langemyhr.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Det som har vært veldig slitsomt, har vært bedrageri-stempelet som kom. Det har vært tøft å dra med seg, sier Harald Langemyhr til NRK.

Byggmester Langemyhr mener kommunen uten rimelig grunn stengte byggplassene hans, hevet kontrakter og beslagla utstyr.

– Det vi først og fremst gjør er å kreve betalt for jobben vi har gjort og materialene vi har levert. Det er klart vi har tapt penger på måten dette har blitt gjennomgått på. Det har vi bedt retten vurdere med skjønn.

Langemyhr har tro på at han skal vinne fram med sin side av saken i retten.

– Vi har tro på at vi skal vinne frem, og vi håper dommeren graver seg skikkelig ned i saken. Da går det vår vei.

– Sterkt skadelidende

Byggmester Harald Langemyhr krever 27 millioner kroner i erstatning, samt forsinkelsesrente på 10 millioner kroner. Det er ogå varslet at Langemyhr vil kreve kommunen for tapt omdømme og mulighet for videre drift. Det er foreløpig ikke satt noen erstatningssum for dette punktet.

– Langemyhr har, fordi han er en sterk person, kommet gjennom dette. Men selskapet hans har blitt sterkt skadelidende, sier hans advokat Bjørn Stordrange til NRK.

Langemyhr og Stordrange mener også at politianmeldelsen i 2008 var ubegrunnet.

Beslaglagt utstyr og ødelagt omdømme skal ha gjort det umulig for byggmesteren å drive firmaet videre. Ifølge Langemyhr har han tapt mange millioner kroner.

– Kommunnen ansvarlig

Angivelige brudd på arbeidsmiljøloven var en av grunnene til at kommunen stanset arbeidet og hevet kontrakten.

– Kommunen begikk en vesentlig feil da de i begynnelsen av mars 2008 stengte byggeplassen, hevet kontrakten og politianmeldte han. Vi mener det utløser erstatningsansvar, sieradvokat Stordrange til NRK.

I retten i dag gjennomgikk advokat Stordrange deler av hendelsesforløpet og arbeidsforholdene for de polske arbeiderne.

Stordrange mener et viktig poeng er at det er oppdragsgiver, altså kommunen, som er ansvarlig for at en kontraktheving skjer på en lovlig måte. Siden de mener ingen lovbrudd har skjedd, var heller ikke hevingen berettiget.

Ifølge Stordrange ble mange arbeidsavtaler utvidet underveis, og arbeidet skulle gjøres på avtalt timepris.

Kommunen skal også ha vært med ut og godkjent at de ulike trinnene i arbeidet var riktig gjennomført.

Motkrav

Oslo kommune mener de har sitt på det tørre, og har derfor fremmet motkrav. Kravene til kommunen er erstatning for dagbøter for forsinkelse i byggingen, samt kostnadene for å ferdigstille prosjektene.

– Vi i oslo kommune mener vi var berettiget til å heve kontrakten med Byggmester Harald Langemyhr, både på bakgrunn av overfakturering eller urasjonell drift av byggeplassen og på grunn av brudd på arbeidsmiljøloven, sier Jon Søland, juridisk direktør i Omsorgsbygg.

Langemyhr ble tiltalt for å ha svindlet kommunen for 18,4 millioner kroner ved å ta betalt for mer arbeid enn det som ble utført. Han ble frikjent for bedrageritiltalen da saken ble behandlet i Oslo tingrett i januar i fjor.

– Et erstatningskrav er et helt naturlig følge om man har grunnlag for å heve kontrakten. Et tap som følge av heving av kontrakten vil være en naturlig del av kravet, sier Søland.

Det er satt av fire uker til rettsaken. NRK er tilstede i retten.