Hopp til innhold

Kan dusje alene - dropper dusjen likevel

Bråtejordet ungdomsskole fikk i høst montert egne dusjavlukker for å få flere elever til å dusje etter gymtimen. Men mange av elevene synes ikke løsningen er god nok og dropper likevel dusjen.

Andra Bergvoll, Victoria Golberg og Amara Ahmed i 9C sitter i gymgarderoben

UBEHAGELIG: Sandra Bergvoll, Victoria Golberg og Amara Ahmed i 9C på Bråtejordet skole liker ikke å dusje foran andre. I likhet med flere andre på samme alder er de redde for å få kommentarer om sin egen kropp.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Det er et kjent problem at flere skoleelver dropper å dusje etter gymtimen fordi de ikke vil vise seg nakne for de andre i klassen. Derfor innførte Skedsmo kommune i høst et prøveprosjekt på Bråtejordet ungdomsskole.

Der ble det installert 12 egne dusjavlukker i de to gymgarderobene for å få flere av elevene til å dusje. Det gikk ikke som planlagt.

Siden avlukkene er trange og dusjene styrt av sensorer ble det vanskelig for elevene å kle av og på seg inne ved dusjen.

Dermed må elevene likevel kle på seg foran hverandre i garderoben, og det gjorde at elevene fortsatte med å droppe dusjen.

– Jeg er ikke veldig glad i å komme ut av dusjen. Det er så mange som står og ser på, og så kan man få mange kommentarer på hvordan man ser ut, sier Victoria Golberg som går i 9C.

Går tidligere fra gymtimen

Kroppsøvingslærer Kristin Gudmundsdottir

Kroppsøvingslærer ved Bråtejordet skole, Kristin Gudmundsdottir.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Sandra Bergvoll i 9C går alltid fra gymtimen cirka ti minutter før den er ferdig for å rekke å dusje og kle på seg før de andre i klassen kommer.

– Jeg har akkurat flyttet hit og synes det er ubehagelig å kle av meg foran folk jeg ikke kjenner. Jeg er redd for at folk skal dømme meg og si stygge ting, sier Bergvoll.

Jentenes kroppsøvingslærer, Kristin Gudmundsdottir, forteller at hun knapt har merket forskjell etter at båsene ble satt inn.

– De elevene som ikke dusjet tidligere dusjer heller ikke nå. Hvis skolene skal gjøre noe må de ha større avlukker eller ikke ha sensor på dusjene, sier Gudmundsdottir.

Saken fortsetter under bildet.

Dusjavlukkene på Bråtenjordet skole

BRUKES IKKE: Kommunen har installert tolv avlukker totalt i de to gymgarderobene på Bråtejordet skole, men flere elever dropper å bruke avlukkene fordi man ikke kan skifte i dem.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Vil ikke videreføre prosjektet

Rektor Birgit Thronæs

Rektor på Bråtejordet skole, Birgit Thronæs.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Etter en evaluering av prøveprosjektet anbefaler rådmannen i Skedsmo kommune at kommunen ikke bruker penger på å sette opp avlukker på de andre skolene ennå. Rådmannen mener at prosjektet på Bråtejorde skole må evalueres grundigere først.

De tolv avlukkene på skolen kostet totalt 140 000 kroner. Skal resten av skolene i kommunen også få avlukker må kommunen betale rundt 3,2 millioner kroner uten moms for om lag 280 avlukker.

Rektor på Bråtejorde skole, Birgit Thronæs, forteller at hvis de skal få flere til å dusje må de ha egne skifteavlukker. Det har ikke skolen plass til i dag.

– Vi må bare jobbe med holdningene til elevene og forklare viktigheten av renslighet. Vi kan ikke pålegge dem å dusje, vi kan bare oppfordre til det, sier Thronæs.