NRK Meny
Normal

- Frykter tidenes tyverisommer

Forsikringsselskapet If har registrert urovekkende mange tyverier fra båt hittil i år og tror utenlandske bander er på ferde. Tall fra forsikringsbransjen viser at det i fjor ble stjålet båter og utstyr for nær 73 millioner kroner.

If Frykter tidenes båttyverisesong

Forsikringsselskapet If har allerede registert mange tyverier fra båt, allerede før sesongen er skikkelig i gang. Informasjonsdirektør Jon Berge tror 2015 kan bli et rekordår i utbetalinger fra forsikringsselskapene.

Foto: Nina Eriksen / NRK

– Vi hart fått inn urovekkende mange meldinger om tyveri fra båt allerede, og spesielt dreier det seg om undervannshus fra påhengsmotorer. Antagelig er det utenlandske bander som kommer hit og stjeler for så å selge varene videre i et annet land, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

Laster Twitter-innhold

I 2014 utbetalte norske forsikringsselskaper over ti millioner kroner mer i erstatninger etter tyveri av og fra båt enn året før. Berge frykter at tallet kan nå en ny topp i 2015.

– På bakgrunn av det vi har sett hittil så frykter vi tidenes tyverisommer. Folk må passe ekstra godt på verdiene sine, sier Berge.

Stjal GPS-plotter

I Leangbukta i Asker selger firmaet Bavaria tyske motorbåter. Fredag ettermiddag oppdaget de at noen har vært inne og stjålet en kartplotter til 35.000 kroner. De to siste årene har Gjensidige alene hatt 60 tyverisaker i Asker og Bærum, skriver Budstikka.

– Tyvene var proffe og visste hva de gjorde. De var raskt inne før de forsvant igjen, sier salgssjef i Bavaria, Claes Eliasson

Firmaet har videoovervåking og politiet har nå fått overlevert filmmaterialet.

Les også: Forventer mer tyveri av båtmotorer

Les også: Ble frastjålet tre båter

Vanskelig å forhindre

I mars gikk politiet i Asker og Bærum ut med flere sikkerhetsråd til båteiere. Ifølge salgssjefen til Bavaria er tyverier sjeldent i Leangbukta, men nå skal sikkerheten skjerpes ytterligere.

–Vi har allerede en bra sikkerhet med overvåkingskameraene, men nå skal vi gjøre det vanskeligere for tyvene, sier Eliasson, uten å røpe hvilke tiltak de iverksetter.

Forsikringsbransjen mener det er vanskelig å verne seg fullstendig mot båttyveri.

– Men man må holde båten under oppsikt og legge den et sted der det er vakthold. Hvis folk ser noe mistenkelig, bør de også varsle politiet umiddelbart, sier Jon Berge.

Frykter tidened båttyverisesong

Forsikringsbransjen tror mange tyverier fra båt begås av utenlandske bander som frakter varene ut av landet.

Foto: Nina Eriksen / NRK