NRK Meny
Normal

Kampsporttrener er dømt til fengsel

En kampsporttrener er dømt til fengsel i ti måneder for å ha kommet med seksuelle tilnærmelser mot en elev. Han mistet også retten til å trene jenter under 20 år.

Oslo tinghus

OSLO TINGRETT: Den dømte treneren var suspendert fra klubben en gang tidligere.

Foto: Scanstockphoto

Treneren er i slutten av 20-årene og er dømt for å ha foretatt seksuell handling og seksuelt krenkende atferd mot et barn under 16 år. Handlingen ansees som utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

Treneren avga forklaring i retten tirsdag, og han erkjente seg ikke skyldig. Retten festet ikke lit til tiltaltes forklaring.

Ba elever overnatte i klubblokalet

Fornærmede prøvde å fortrenge det som hadde skjedd. Hun har imidlertid forklart at hun etter hvert fikk søvnproblemer og mistet matlysten. Hun oppsøkte både fastlege og helsesøster på ungdomskolen. Skolepsykologen ble etter hvert også koblet inn. Da den seksuelle pågangen fra tiltalte fortsatte og eskalerte, klarte ikke fornærmede å holde dette skjult lenger.

Fra dommen

Handlingene mannen er dømt for, besto av befølinger ved en rekke anledninger. I dommen står det at han også har vært pågående i samtaler på nettet, og oppfordret henne til å kle av seg foran webkamera. Han ga ifølge dommen uttrykk for at han ville ha samleie med henne.

Kampsporttreneren arrangerte samlinger for elevene sine i klubblokalet. På disse samlingene så de på film, og i helgene var det flere som overnattet i klubblokalet, også jenta som til slutt anmeldte treneren. Treneren hadde også kontakt med jenta på telefon, Facebook og Skype.

Aktor i saken, Sturla Henriksbø, har tidligere uttalt at trakasseringene pågikk over tre år fra jenta var 13 år gammel.

Sturla Henriksbø

Sturla Henriksbø.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Foreldre sender barn til treninger og idrettsarrangementer i den tro at barnet vil være trygt. Han var i en trenersituasjon, og misbrukte stillingen. I tillegg har dette pågått over lang tid, sa Sturla Henriksbø da saken startet i forrige uke.

Henriksbø sier at politiet også har fått opplysninger om at andre jenter har blitt utsatt for uønsket adferd fra treneren.

Trenerens forsvarer, Christian Flemmen Johansen, sier til NRK tirsdag at han ikke har noen kommentar til dommen utover at det var en streng reaksjon og at dommen vil bli anket.

Klubben støttet jenta og fjernet treneren

Det var jenta selv som anmeldte saken i mai 2013 etter å ha betrodd seg til en annen leder i klubben. Hun fortalte da at treneren ved gjentatte anledninger hadde foretatt seksuelle handlinger og tilnærmelser overfor henne.

Styret i klubben ble informert om forholdet, og styret innkalte jenta og foreldrene til et møte. Treneren ble deretter suspendert, og i samråd med foreldrene bestemte jenta seg for å anmelde saken til politiet.

– Hun ønsker ikke at noen andre skal måtte oppleve det samme som hun har gjort, sa Anette Skjerven Arnkværn, bistandsadvokat for jenta, idet rettsaken startet torsdag.

En annen instruktør i klubben forklarte i retten at tiltalte tidligere hadde blitt
suspendert fra trenerstillingen fordi han hadde kjøpt alkohol til en mindreårig jente i klubben.

Den dømte treneren måtte betale jenta oppreisning på 60 000 kroner, i tillegg til det offentliges saksomkostninger.