NRK Meny
Normal

Kam og tro tjeneste for rockesveisen

– Det blir siste gang jeg setter saksa borti en kunde, sier mannen som har holdt på med frisyrer siden 1961.

Gå til forsiden

Bjørn Bråttum gir seg

Bjørn Bråttum gir seg

Bjørn Bråttum gir seg

4 bilder

  Dagen før julaften er det kroken på døra for salongen Bjørn Bråttum kjøpte i Folketeaterpassasjen i 1988. Rett etter nyttår har han bestilt container og så skal gutta hjelpe ham å bære ut interiøret.

  – Blir det vemodig?

  – Det blir veldig vemodig. Jeg trodde ikke den tida skulle komme. Jeg ville ikke være ved det.

  Klipper rockabillysveiser

  Bjørn Bråttum har klippet rockabillysveiser i årevis, og han har gitt dem egne navn. Han syntes den klassiske frisyren «pompadour» hørtes feil ut. Han kaller den heller «57». Han har andre frisyrer han kaller «Heavy duty» og «Performance».

  Slik har han og de faste kundene et språk for hårsnakk sammen. Han har også lært gutta, som han kaller dem, å holde frisyrene ved like.

  – Jeg har lært opp gutta i føning. Det er de takknemlige for.

  Gutta på sin side har bedt ham se «Mad Men» og «Sopranos» for herrefrisyrenes skyld.

  Liker å bølgeføne med stålkam

  Det Bjørn Bråttum liker best som frisør er forming.

  – Å bølgeføne håret med stålkam. Det er kjempegøy. Synd ikke flere frisører bruker faget sitt til forming.

  Det var ikke gitt at Bjørn skulle bli frisør selv om både mor og far var det. Det var etter første året på realskolen ordene falt.

  – Far hadde sett de dårligere resultatene og satt og ventet på meg da jeg kom hjem fra utelivet. Hva har du tenkt å gjøre med livet ditt, sa far. Jeg ville bare gå å legge meg, men jeg slang ut av meg: Jeg vil bli herrefrisør som deg.

  Noen uker etter kom far med søknadspapirer til yrkesskolen. Året var 1961 og Bjørn Bråttum ble både herre- og damefrisør.

  – Jeg tror far ble stolt av meg. Jeg lærte mye korthårsklipp av ham.

  Lillejulaften drar Bjørn og kona Linn ned til salongen i halv sju-tida. Kona skal feie opp hår og koke kaffe slik at Bjørn kan konsentrere seg om køen av menn som vil bli klippet en aller siste gang. Det har gått i ett i flere dager.

  – Så blir det å ordne med campinglivet. Og vi har bestilt 14 dager med all inclusive på Mallorca i juni.

  Frisørsaksene til Bjørn Bråttum

  – Disse saksene er det bare å ta med seg hjem. En annen frisør kan ikke bruke saksene som er formet av mitt knipetak. Saksene til Bjørn Bråttum koster 2 500 kroner per stykk, og de er ikke engang dyre til frisørsaks å være. Han har sakser for formklipp, sakser til å tynne med, effileringssakser for å lage myke overganger. Effileringssaksene kan tenner på en eller begge sider.

  Foto: Elin Martinsen / NRK