NRK Meny
Normal

Kaller hyttestrid en heksejakt

En årelang bygdekrangel om en hytte nærmer seg ren trakassering, mener tidligere teknisk sjef.

Hytta ved Digerneset

HYTTE TIL BESVÆR: Hytta på Digerneset er en del av et planlagt større friluftssenter. I juni i fjor vedtok kommunestyret å trekke tilbake alle tillatelser til hytta – slik at den kanskje måtte rives. Men kommunen gjorde så mange saksbehandlingsfeil da de ville trekke tilbake tillatelsene, at Fylkesmannen opphevet vedtaket.

Foto: Iwona Johansen / Privat

På Digerneset i Aurskog-Høland har Iwona Johansen siden 2005 fått seks ulike tillatelser av kommunen for å bygge, og bygge på, en fritidseiendom. En hytte som er en del av et planlagt, større friluftssenter like ved innsjøen Mjermen.

I juni i fjor vedtok kommunestyret å trekke tilbake alle tillatelser til hytta – slik at den kanskje måtte rives.

Kommunen hadde på bakgrunn av en granskingsrapport kommet til at tillatelsene var beheftet med alvorlige saksbehandlingsfeil.

Dette vedtaket ble av Iwona Johansen og hennes advokat klaget inn til fylkesmannen, som nylig konkluderte med at kommunen hadde gjort en rekke saksbehandlingsfeil da de ville trekke tilbake tillatelsene. Fylkesmannen opphevet dermed kommunestyrets vedtak.

– Det sier seg selv at kommunens behandling i denne saken har vært veldig uheldig, sa avdelingsdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Merethe Helstad til NRK.

– Mangler sidestykke

Tidligere teknisk sjef i Aurskog-Høland, Vidar Øverby, har siden han gikk av med pensjon i år 2000 hatt eget firma som byggeteknisk rådgiver.

Som konsulent har han hatt oppdrag for hytteeieren Iwona Johansen og laget reguleringsplanen for Digerneset og friluftssenteret som hun planlegger der.

Han er rystet over behandlingen hun har fått:

– Heksejakt og ren trakassering er gode uttrykk for det som har foregått. Johansen har blitt behandlet meget stygt og uverdig av offentlig forvaltning, sier Øverby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vidar Øverby

SAVNER SIDESTYKKE: Tidligere teknisk sjef i Aurskog-Høland, Vidar Øverby, mener heksejakt er et godt uttrykk for å beskrive behandlingen av hytteeier Iwona Johansen.

Foto: Kjell Vesje / NRK

I løpet av de førti årene han jobbet i kommunen har han vært både bygningssjef, teknisk sjef og rådgiver på rådmannens kontor. Han mener den hytteeieren Iwona Johansen er offer for et maktovergrep uten sidestykke i kommunens historie.

Opprørt over fylkesmannen

Kjell Tore Skedsmo

PÅDRIVER: Kjell Tore Skedsmo har ifølge fylkesmannen selv en hytte som ligger for nær innsjøen.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Langs Mjermen er det også mange andre hytter som ligger innenfor det som kalles 100-metersbeltet langs vannet. Ifølge Fylkesmannen eies den ene hytta av en av Aurskog-Hølands rikeste menn, Kjell Tore Skedsmo.

Han betegnes som en pådriver for å bli kvitt hytta til Iwona Johansen.

Skedsmo er opprørt over at fylkesmannen henger ham ut for en annen ulovlig hytte i nærheten.

Ifølge ham er det sønnen som eier denne hytta, men at tomta er hans. Dessuten mener han at hytta neppe ligger ulovlig nær vannet.

Kjell Tore Skedsmo sier til NRK at han som boligbygger og eiendomsutvikler ikke kan leve med slike feilaktige påstander. Men hverken Skedsmo eller hans advokat vil la seg intervjue nærmere om saken.

Digerneset-saken skal opp til ny debatt i kommunestyret mandag kveld.