Hopp til innhold

Kakerlakker på fire restauranter

Seks nye spisesteder i Oslo er stengt av Mattilsynet på grunn av helsefarlige forhold. Fire av dem hadde kakerlakker på kjøkkenet.

Ill.foto: Kakerlakker
Foto: Ill.foto: / AP

Daglig inspiserer Mattilsynet en rekke restauranter i den omfattende storkontrollen "Rent bord".

En rekke spisteder har de siste ukene blitt stengt på grunn av dårlige helseforhold.

I går inspiserte Mattilsynet 23 restauranter i Oslo. Seks ble stengt på grunnlag av helsefarlige forhold.

Harvey's bar og Restaurant og Selam club i Oslo sentrum hadde levende kakerlakker på kjøkkenet. På Café Isabella og Bendze  ved Aleksander Kiellands plass ble det også funnet kakerlakker i restauranten.

Alvorlig smittekilde

Distriktssjef i mattilsynet Kjetil Berg er overrasket over dette funnet.

- Det er et svært skuffende funn at dette med kakerlakker er et så stort problem i så mange restauranter. Hvert enkelt sted må sørge for å få kontroll over problemet.

- Kakerlakkene beveger seg fritt mellom rene og urene områder i restauranten, og har vist seg å være en alvorlig smittekilde i mange virksomheter, sier Berg.

Også Bamboo på Sagene og Serpico ved Solli plass ble stengt, Bamboo på grunn av dårlig råvarebehandling og Serpico for manglende godkjenning.

Følgene restauranter ble stengt:

Harvey’s bar og Restaurant, Biskop Gunnerius gate 03.

Helsefare som følge av manglende styring med kritiske punkter:

  • Aktivitet av kakelakker på kjøkken
  • Generelt svært dårlig renhold
  • Dårlig garderobeforhold – rot/uorden – ikke skille mellom privat og arbeidsklær

Café Isabella, Darres gt 1.

Helsefare som følge av manglende styring med kritiske punkter:

  • Døde og levende kakerlakker observert i virksomheten. Sanering påbegynt, ikke avsluttet.
  • Lager var ikke tilfredsstillende sikret mot skadedyr. Hull og åpninger observert.
  • Ikke tilfredsstillende orden og renhold.
  • For høye kjøletemperaturer.
  • Kjøttvarer med utgått holdbarhetsdato.

Bendze AS, Darres gt 1.

Helsefare som følge av manglende styring med kritiske punkter og manglende godkjenning:

  • Døde og levende kakerlakker observert i virksomheten. Sanering påbegynt, ikke avsluttet.
  • Virksomheten var ikke tilfredsstillende sikret mot skadedyr. Hull og åpninger observert flere steder i virksomheten
  • Tørrvarelager ikke egnet for lager for matvarer (orden, renhold, vedlikehold, sikring mot skadedyr).
  • Manglende godkjenning etter eierskifte.

Serpico, Solligt 2

Manglende godkjenning (drift av bar tillates):

  • Virksomheten driver uten gyldig godkjenning. Har tidligere vært i kontakt med Mattilsynet og fått opplyst at de ikke kan åpne før søknad om godkjenning er behandlet. Likevel drift på stedet.
  • Manglende godkjenning

Bamboo, Stockfleths gate 53

Helsefare som følge av manglende styring med kritiske punkter:

  • Manglende kompetanse med tanke på råvarebehandling
  • Skylletemperatur i oppvaskmaskin ble målt til 63 °C
  • Manglende internkontroll
  • Stor fare for kryssforurensning. Driften av kjøkkenet var ikke i henhold til kjøkkenets kapasitet

Selam club, Storgata 24

Helsefare som følge av manglende styring med kritiske punkter og manglende godkjenning (salg av te og kaffe tillates):

  • Kakerlakker på kjøkkenet
  • Har ikke Internkontroll og ingen kjennskap til næringsmiddelregelverket.
  • Manglende godkjenning.