Kakekaster dømt til fengsel

Den 22 år gamle kvinnen som kastet en barberskum-kake i hodet på likestillingsminister Solveig Horne under Pride, må sone 45 dager i fengsel.

Solveig Horne fikk kake i hodet under Pride i Oslo

Her får likestillingsministeren barberskumkaka i hodet.

Foto: Erik Brandsborg / privat

Horne gikk sammen med flere andre politikere først i Pride-paraden i Oslo lørdag 25. juni, da hun ble angrepet. 22-åringen nektet straffskyld, men ville ikke forklare seg i Oslo tingrett. Nå er den 22 år gamle britiske kvinnen dømt til 45 dagers ubetinget fengsel i Oslo tingrett.

Kvinnen visste hvem hun angrep

Retten legger vekt på at domfelte var klar over at det var Horne hun angrep og at hun angrep henne fordi hun er statsråd.

I dommen står det også at retten legger vekt på at kvinnen løp ut fra fortauet og forbi en rekke andre i paraden for å komme til nettopp Horne. Et vitne har forklart at det var tydelig at kvinnen var fornøyd med det hun hadde gjort.

Videre legges det vekt på at kakekastingen gjorde at Horne måtte ta en pause i folketoget for å vaske bort det hun var tilgriset med. Retten mener at kvinnen var klar over at dette ville være en konsekvens av angrepet.

For strengt

Kaja De Vibe Malling

Kvinnens forsvarer Kaja De Vibe Malling synes straffen for kakekastingen er for streng.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Kaja De Vibe Malling er kvinnens forsvarer. Hun synes straffen er for streng.

– Jeg er ikke overrasket over at hun ble dømt, men jeg kan ikke se noen begrunnelser i dommen for at straffen skal være så streng. Nå skal jeg etter hvert sette meg ned sammen med min klient, så får vi vurdere om vi skal anke dommen eller ikke.

I 2005 kastet en mann en bløtkake i hodet på finansminister Kristin Halvorsen i inngangspartiet til Finansdepartementet. Han ble i lagmannsretten dømt til fengsel i 30 dager.

Statsadvokat Marit Bakkevig mener denne saken er annerledes, og er derfor fornøyd med at straffen er strengere.

– Denne hendelsen er mer skremmende fordi den foregikk i større grad i det offentlige rom i en folkemengde, og i mer uoversiktlige omgivelser.

Horne: Frykten sitter igjen

Solveig Horne har avgitt forklaring i et videoopptak gjort på forhånd fordi hun er bortreist. Hun forteller at hun ble skremt av hendelsen.

– Jeg tenkte på hva som kunne ha skjedd hvis det ikke var en kake, men et våpen eller lignende. Jeg tenkte også på sikkerheten, at noen kunne komme så tett på, så raskt, sier Horne i opptaket som ble vist i retten.