NRK Meny
Normal

Kabinansatt promilletatt på Gardermoen

En kabinansatt i SAS ble stanset med promille under en rutinekontroll på Oslo lufthavn lørdag morgen. – Vår ansatt er helt knust over det som er skjedd, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

OSL tårnet Oslo lufthavn

Ved 7.30-tiden lørdag morgen ble en kabinansatt i SAS stanset med promille av politiet på Gardermoen.

Foto: Rushda Syed / NRK

Lørdag morgen gjorde politiet stikkprøvekontroller med promilletesting av piloter og kabinpersonale på hovedflyplassen på Gardermoen.

– En av de kabinansatte hadde da promille, opplyser Paal Sørhagen, stasjonssjef ved Gardermoen politistasjon.

Vedkommende er ansatt i SAS, bekrefter informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen. Ifølge Johansen ble personen tatt med 0.17 i promille i den første testen.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

- SAS vil ha en grundig oppfølging av denne promillesaken, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Foto: Bjørn H Stuedal / www.stuedal.no

– Vår ansatt er helt knust over det som er skjedd, og ble veldig overrasket over at det var målbar promille, sier Johansen til NRK.

Personen er nå sykmeldt, og blir ivaretatt av bedriftshelsetjenesten.

– Dette er nå en personalsak som skal håndteres videre internt, opplyser informasjonssjefen. Han vil ikke svare på om den ansatte blir suspendert av flyselskapet.

– Alvorlig

– Vi ser alvorlig på dette, selvfølgelig. Alle besetningsmedlemmer i et fly har viktige oppgaver, sier stasjonssjef Paal Sørhagen.

– Det blir trolig en tiltale mot vedkommende etter luftfartsloven, og en mulig sak om pliktmessig avhold.

Hverken SAS eller politiet ønsker å gå ut med kjønn eller alder på den kabinansatte som blåste rødt. De vil heller ikke opplyse om hva som var destinasjonen for flyavgangen.

Flyet ble cirka 15 minutter forsinket, men fikk lette som planlagt.

Politiet på Romerike har et samarbeid med flyselskapene om å gjennomføre stikkprøvekontroller av flybesetninger på ulike flygninger.

– Nulltoleranse

– Selv om promillenivået her er lavt, ser vi på dette med stort alvor, det er uakseptabelt. Vi har nulltolleranse når det gjelder promille og flygning. Nå skal vi håndtere denne saken grundig og godt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Paal Sørhagen, Politistasjonssjef Lillestrøm

- Denne type stikkprøvekontroller av flybesetninger på Gardermoen har en viktig forebyggende effekt, sier Paal Sørhagen, stasjonssjef ved Gardermoen politistasjon.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Den kabinansatte som hadde utslag på promillekontrollen ble tatt med for å avgi blodprøve.

– Etter det ble vedkommende dimittert, og reiste hjem, sier stasjonssjef Paal Sørhagen.

Oslo lufthavn er kjent med at en kabinansatt ble stanset med promille i morges, men ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

– Vi henviser til politiet når det gjelder uttalelser om saken, sier vakthavende direktør ved OSL, Thorgeir Landevaag.

I august i år ble en pilot, en styrmann og to flyvertinner fra selskapet AirBaltic stanset med promille inne på et fly på OSL like før avgang. Kapteinen ble i september dømt til ti måneders ubetinget fengsel.