Juletre rett hjem

Etter 40 år som pressefotograf valgte Jacques Hvistendahl å ta en helomvending. Nå satser han på personlig levering av juletrær.

Jaques Hvistendahl leverer juletre

PÅ DØRA: Jacques Hvistendahl satser på personlig levering og henting av juletre.

Foto: Javier Auris / NRK

– Fantastisk, for et flott tre du har med deg, sier Lise Bakke som nettopp har fått levert en dansk edelgran av Hvistendahl.

De to kjenner hverandre godt etter mange år som kollegaer i samme avis. Etter at Bakke leste et Facebook-innlegg om Hvistendahl sin nye forretning, nølte hun ikke med å bestille et juletre av sin gamle kollega.

Nettopp tidligere bekjentskaper har vært blant de mest aktive med å sikre seg et juletre levert av Hvistendahl.

– Det synes jeg er ekstra hyggelig etter så mange år i bransjen, sier Hvistendahl.

Bakke, som bor i Gamlebyen, er siste stopp for kveldens leveringer. Før det har Hvistendahl levert ni juletrær i Akershus.

Jaques Hvistendahl bærer juletre

Jobben innebærer en del bæring. – Litt fysisk aktivitet har kroppen bare godt av, sier Hvistendahl.

Foto: Javier Auris / NRK

– Folk setter pris på å få levert juletreet hjem, i tillegg tilbyr jeg også henting av treet når den tid kommer, sier Hvistendahl.

Akkurat det vet Bakke å verdsette.

– Det er nok å stresse med når det nærmer seg jul, og dessuten slipper jeg å få barnåler i bilen, ler Bakke.

Omvendingen

Som fotograf har Hvistendahl dekket store internasjonale hendelser, fra revolusjonen i Iran i 1979 til konfliktområder i flere kontinenter. Det har satt sitt preg på Hvistendahl.

– Det viktigste for meg har vært å fortelle historier fra andre deler av verden. Men jeg har også sett mye som ikke har vært så hyggelig, sier Hvistendahl.

Nå ønsker han derimot bare å gjøre hyggelige ting.

Da kona ga han klarsignal for det nye prosjektet tok det ikke langt tid før juletrærne begynte å fylle garasjen på Fjellstrand på Nesodden.

Jaques Hvistendahl bretter ut juletre utenfor huset sitt

Garasjen fungerer som et improvisert lager.

Foto: Javier Auris / NRK

I underkant av 150 juletrær fra Østfold og Danmark fant veien til Hvistendahl i begynnelsen av desember. Målet er å kunne gå i null økonomisk når julen er over.

– Det viktigste for meg er å etablere en kundegruppe slik at levering av juletrær kan bli en juletradisjon, sier Hvistendahl.

Jaques Hvistendahl bretter ut juletre

– Folk med grønne fingre sier at man skal prate med plantene, så da gjør jeg det samme med trærne mine, sier Hvistendahl.

Foto: Javier Auris / NRK

Tre trumfer plast

Tidligere i desember meldte NRK om en stor økning i salget av juletre av plast. Ifølge John Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre har ikke dette gått utover salget av ekte juletrær.

– Vi forventer å selge omtrent 1,4 millioner juletrær i år, i tillegg vil omtrent femti tusen nordmenn komme til å felle sitt eget juletre, sier Strande.

Konseptet med utkjøring av juletre er fortsatt nytt, og tilbys særlig i de store byene hvor gjerne ikke alle har bil.

Jacques Hvistendahl

Hvistendahl vokste opp på Nesodden, nærme skog og mark. Det er her han har hentet kunnskapen og interessen for trær.

Foto: Javier Auris / NRK

Hjemme på Nesodden er Hvistendahl i gang med å forberede dagens leveringer. Før han kjører av sted med trærne holder han en aldri så liten seremoni med hvert enkelt av dem.

– Jeg leverer ikke fra meg et tre jeg ikke har sett eller hilst på, sier han mens han bretter ut juletrærne på jakt etter strå og halm.

Jaques Hvistendahl

Hvistendahl er igang med å fylle bilen med dagens levering.

Foto: Javier Auris / NRK