Hopp til innhold

Krever juksefrie kasseapparater

Svindel er for lett i bransjer som bruker kontanter, mener Skatt Øst. De vil ha juksefrie kasseapparater for å stoppe kriminalitet og gi ekstra milliarder i statskassen.

Kasseapparat

Staten kan tjene milliardbeløp på å få på plass systemer som hindrer svart omsetning i bransjer som bruker kontanter, mener Skatt Øst.

– I dag kan man fjerne varer som er solgt, endre priser og nesten gjøre hva man vil etter at man har slått inn på kassen og kunden har fått sin kvittering, sier Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst, i lys av den omfattende aksjonen mot butikkjeden Lime.

Skattekrimsjefen er oppgitt over situasjonen i bransjer som i stor grad bruker kontanter, som for eksempel serveringsbransjen, bilpleie eller dagligvarebransjen.

Han mener juksing er for lett, og det er unødvendig når systemene som trengs for å stoppe svindel er tilgjengelig.

Kan tjene milliarder

– Staten kan tjene milliardbeløp på å få på plass systemer som hindrer svart omsetning i bransjer som bruker kontanter, sier Jan-Egil Kristiansen.

Jan Egil Kristiansen

Juksing er for lett mener skattekrimsjef i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han viser til at de i Sverige med hell har innført nye regler og systemer.

– Skatte -og moms tilgangen økte med 3 milliarder på et år fordi man innførte kassesystemer det ikke går an å jukse med. På den måten fikk de kontroll på kontantomsetningen, sier Kristiansen.

Et lovforslag om det samme i Norge er nå til behandling i Finansdepartementet.

Krever nye verktøy

Bare i Oslo og Akershus deltok over 200 politifolk i aksjonen mot 20 butikker i Lime-kjeden, på grunn av mistanke om skattejuks, bedrageri og menneskehandel.

Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke

Handelsorganisasjonen Virke støtter kravet om juksefrie kasseapparater, sier samfunnspolitisk direktør Harald J. Andersen

Foto: Virke

– Det er skremmende hvis mistanken mot Lime-kjeden stemmer, og den typen kriminalitet gjemmes bort under skinn av forretningsvirksomhet, sier Harald J. Andersen i Virke.

Direktøren i handelsorganisasjonen er enig med Skatt Øst i at nye regler må på plass snarest.

– Hvis ikke må vi forvente nye storaksjoner som den mot Lime også i fremtiden, sier Andersen.

Reglene og systemene som Virke og Skatt Øst etterlyser er allerede foreslått i Norge. Utredningen var ferdig for to år siden og har vært på høring, og lovforslaget er nå til behandling i Finansdepartementet.

Sjanseløse uten lovendring

Verktøyene skatteetaten har mot kontantjuks holder rett og slett ikke mål, mener Jan-Egil Kristiansen. Han forteller at den svarte omsetningen også muliggjør annen type kriminalitet.

– Bruker man bankkort, kan vi stort sett spore betalingene. Men med kontanter er det ingen annen mulighet enn det som blir registrert på kasseapparatet.

– Hvis det da er sånn at man etter at kunden får sin kassekvittering fjerner eller endrer beløpet er vi nesten sjanseløse, det er derfor disse reglene er så viktige for oss, sier skattekrimsjefen.

Saken fortsetter under bildet

Lime

Flere Lime-butikker er under etterforskning av skattemyndigheter og politi. Her fra stengt Lime på Ammerud.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

90 000 systemer må fornyes

Ikke alle er enig i at løsningen er å skifte ut kasseapparatene. Da lovendringen var ute på høring, var mange kritiske.

Ifølge Skattedirektoratets egne analyser må opp mot 90.000 systemer fornyes, og Regnskapsførerforeningen mener tallet kan være langt høyere, skriver Teknisk Ukeblad

NHO er i høringsuttalelsen skeptisk til lovendringen. De mener usikkerheten er for stor.

– Kostnadene man påfører 80.000 bokføringspliktige vil ikke stå i forhold til den nytten samfunnet og skatteetaten vil ha av at man avdekker svart omsetning, sier advokat og avdelingsdirektør i NHO, Ingebjørg Harto.

Ifølge skattemyndighetene vil det koste 500 millioner kroner å bytte ut kassesystemene. Men NHO frykter omleggingen vil koste mer enn statens beregninger viser.