NRK Meny
Normal

- Aksepterer skyld

Jernbaneverket aksepterer skyld for ulykken på Sjursøya, men vil vurdere om de godtar størrelsen på boten.

Elisabeth Enger

Jernbaneverket har skyld, men vil vurdere størrelsen på boten, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Statsadvokaten i Oslo ilegger Jernbaneverket en bot på 15 millioner kroner og CargoNet en bot på 7 millioner kroner på grunn av manglende tiltak for å hindre jernbaneulykken på Sjursøya.
Millionbøter etter dødsulykke

– Vi aksepterer at det er grunnlag for straff for Jernbaneverket i denne saken, men vi trenger litt tid til å gå nøye inn i det vi har fått fra Statsadvokaten i dag, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger

– Vi har en frist til 8. oktober med å avgjøre om vi vedtar boten. Vi trenger å sette oss inn i grunnlaget og vurdere størrelsen på boten, fortsetter hun.

Hindre gjentagelse

– Vi ser veldig alvorlig på at vi ikke har greid å avdekke risiko og få etablert skikkelige barrierer. Det viktigste for oss er å gripe tak i dette og hindre at noe slikt kan skje andre steder, sier Enger.

Se video av ulykkestoget

Havarikommisjonen konkluderte blant annet med at årsaken til at en så alvorlig ulykke kunne skje, var en systemsvikt ved at det ikke var tilstrekkelige barrierer på Alnabru skiftestasjon som kunne hindre et slikt tragisk hendelsforløp. Jernbaneverket har ikke fanget opp det endrete risikobildet over tid på en god nok måte.

– Etter ulykken har Jernbaneverket hatt en systematisk gjennomgang av risikoen knyttet til godsterminaler og hensettingsområder. Det er etablert midlertidige barrierer på Alnabru og permanente barrierer installeres. Samtidig arbeider vi intensivt med styrking av sikkerhetskulturen i Jernbaneverket, avslutter jernbanedirektør Elisabeth Enger.

CargoNet

Også CargoNet skal nå se nærmere på grunnlaget for Statsadvokatens avgjørelse.

– Vi vil nå gå inn og se på grunnlaget for boten og så ta stilling til hvordan vi skal forholde oss til den. Vi har ikke noen mening om størrelsen nå, sier informasjonsdirektør i Cargonett, Bjarne Ivar Wisth.