NRK Meny
Normal

Jakob blir ny

Byrådet har satt av ti millioner kroner til oppussing av farlig fasade på kulturkirken Jakob i budsjettet.

Kulturkirken Jakob
Foto: Hilde Rindal / NRK

Kulturkirken Jakob får 10 millioner kroner til rehabilitering når byrådet presenterer sitt Oslo-budsjett senere i dag. Fasaden på den populære kirken er sprukken og murstein faller ned.

Nå var det på tide å gjøre noe, mener kulturbyråd Anette Wiig Bryn.

- Må gjøres noe nå

- Det er rett og slett fasaden som er i ferd med å ramle sammen. Det høres veldig dramatisk ut, men det faller faktisk ned steiner fra fasaden. Dette må det gjøres noe med nå, ellers blir det bare verre, sier Wiig Bryn.  

Anette Wiig Bryn

Anette Wiig Bryn

Foto: Hilde Rindal / NRK

Det er mange toner som har fylt den mer enn 130 år gamle kirken etter at den gjenoppstod som kulturkirke i 2000. Da hadde innsiden fått en ansiktsløftning til nær 20 millioner kroner.

På utsiden vitner murstein strødd rundt på bakken og sperringer om at Jakob kirke sårt trenger en fasadepuss.

Tre gode grunner

- For det første er jo dette et fredet kulturminne som vi synes det er veldig viktig å ta vare på. For det andre er dette en kirke som er i bruk til kulturellvirksomhet, som jeg mener er et veldig verdifullt innslag i Oslos kulturliv. For det tredje er det jo rett og slett farlig å gå forbi her, så vi gir nå 10 millioner til utvendig rehabilitering, sier Wiig Bryn.

Murstein faller ned

Fasaden trenger oppussing

Foto: Hilde Rindal / NRK

Budsjettet legges først frem senere i dag, og brukerne av kirken var ikke informert om at det er satt av penger til dem på budsjettet. Men da Henning Heranger som er arenaansvarlig i Kulturkirken Jakob tilfeldigvis kom forbi, kunne kulturbyråden overbringe det glade budskapet:

- Det er vi veldig takknemlig for. Det skal bli godt å få pusset opp fasaden. Dette var en gledelig nyhet, sier Heranger.

Kulturkirken Jakob
Foto: Hilde Rindal / NRK