Islamsk konferanse vil ikke oppgi foredragsholdere

En islamsk konferanse som holdes i helgen, har valgt å ikke oppgi navnene til foredragsholderne som kommer.

 islamsk fredskonferans

Mange mennesker stod i kø for å komme inn på den islamske fredskonferansen da den ble arrangert i 2011.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Tidligere år har konferansen fått kritikk for å ha invitert omstridte predikanter, som blant annet mener at homofili, utroskap og frafall fra islam skal straffes med døden.

Sindre Bangstad

Sindre Bangstad, forsker på salafisme.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Noen av predikantene har hatt svært kontroversielle synspunkter knyttet til homoseksuell praksis og kvinners rettigheter, så her har man av erfaring grunn til å være forsiktig med medieoppmerksomheten, sier Sindre Bangstad, forsker på salafistisk islam.

Ny markedsføringsstrategi

Sindre Bangstad mener at konferansen forsøker å unngå negativ omtale.

– Gitt at man har invitert kontroversielle predikanter tidligere, så ønsker man rett og slett ikke altfor mye medieoppmerksomhet om de som står på foredragslisten i forkant av konferansen.

Den omstridte salafistiske organisasjonen Islam Net har arrangert Peace Conference Scandinavia i Oslo siden 2009. Den har tiltrukket seg tusenvis av norske muslimer.

Arrangøren skriver til NRK at det skyldes en ny markedsføringsstrategi hvor man ønsker spenning blant publikum.

Vi merket at det tidligere har vært en litt sånn kjendisfaktor ved konferansen hvor folk bare kommer for å høre på sine favoritter fremfor å komme for Allahs skyld

Peace Conference Scandinavia

Rockestjerneliknende status

Journalist og muslim, Muhammed Qasim Ali har vært på konferansen flere ganger. Han mener at hemmeligholdet kan være for å unngå at publikum forskjellsbehandler predikantene.

Muhammed Qasim Ali

Muhammed Qasim Ali, journalist.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Disse lærde som kommer kan ofte få status som likner rockestjerners og det er en uting i islam. Du skal ikke dra dit på grunn av personen, men på grunn av budskapet, så mulig det kan være det.

– Andre årsaker kan være at noen av dem som har vært der tidligere har fått negativ omtale, som de kanskje ikke ønsker igjen, sier Muhammed Qasim Ali.

Tenker seg en type idealsamfunn

Årets konferanse holdes denne helgen i Prinsdalshallen i Oslo. Ved tidligere konferanser har dødsstraff for utroskap, homofili og frafall fra islam blitt forkynt fra talerstolen.

– Salafistene står for shariabaserte fortolkninger, inkludert hududstraffene, men man er klar over hvilket samfunn man lever i og det betyr at man også er klar over at dette ikke er noe det er grunnlag for i det norske samfunn inntil videre. Man tenker seg en type idealsamfunn der det hadde vært mulig å praktisere slikt, sier Sindre Bangstad.