Normal

Iskrise for skøytesporten

Bandy og skøytefolket river seg i håret. Sesongen skulle vært i gang for begge idretter, men det varme været fører til en iskrise. Hver dag utsetter Oslo og Akershus bandyregion ti til 15 kamper.

Frogner stadion

GRØNT GRESS: Vann og mildvær gjør at skøytesesongen er utsatt. Slik ser det ut på Frogner Stadion i Oslo.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Startskuddet for bandysesongen skulle gått 3. november, men banemangel gjør at skøyter blir liggende i skuffer og skap. Daglig leder i Oslo og Akershus bandyregion, Espen Johansen er bekymret.

– Sesongen vår er jo kort nok som den er, den er jo mer eller mindre avsluttet rundt første mars så tida begynner å bli knapp.

Amputert sesongen

En drøy uke etter at bandysesongen skulle vært i gang, er det fortsatt ikke is på fem av seks kunstisbaner som brukes til bandy i Oslo.

Værvarselet er heller ikke på bandyfolkets side for de kommende dagene. Krisa er ikke langt unna innrømmer Johansen i Oslo og Akershus bandyregion.

– Det skal ikke gå veldig lang tid før det begynner å bli fullstendig krise og vi kanskje må begynne å amputere sesongen rett og slett.

I Akershus og Oslo skøytekrets er de også bekymret over iskrisen. Leder Sara Hemmer forteller at Skøytesportens dag som skulle gått av stabelen sist helg på Valle Hovin måtte avlyses.

Planen var at skøyteglad ungdom skulle fylt samme arena under ASK – cupen nå til helgen, men uten is var det bare å avlyse hele arrangementet.

– Det er svært frustrerende, sesongen åpner med norgescup til helgen, men det har ikke vært mulig å trene på baner i kretsen vår i det hele tatt, sier Hemmer.

Saken fortsetter under bildet.

Ismaskinene står stille på Frogner stadion

STÅR PÅ VENT: Ismaskinene står stille på Frogner Stadion. De venter på kuldegrader, slik at idrettsutøverne kan snøre på seg skøytene.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Skøytene på hylla

De som rammes mest er dem som er relativt gode skøyteløpere, og som er avhengig av å komme i gang med treningen sin samtidig som de er skoleelever på fulltid eller jobber, forteller Hemmer.

– Folk som går på skole kan jo ikke reise lange veier for å trene. Derfor har de ikke kommet i gang med sesongen, samtidig som konkurransesesongen begynner.

I tillegg til varmt og vått vær har problemer med kjøleanlegget på både Frogner Stadion og Valle Hovin forsinket isleggingen ytterligere. Nå krysser Hemmer fingrene for bedre tider.

– Det ideelle scenarioet er at det slutter å regne med øyeblikkelig virkning, blir kuldegrader og sol.

Folk som går på skøyter på Frogner stadion i 1914

ISSPORT I 100 ÅR: I 1914 ble Frogner stadion flyttet til sin nåværende plassering. Her kan du se kunstløp på stadion for hundre år siden.