Internasjonalt nettverk av vinningskriminelle pågrepet

105 personer er arrestert. Flere av dem er bakmenn i et organisert nettverk.

klokketyver

En av de som nå er pågrepet kjøper en dyr klokke i en klokkebutikk i Oslo. I desember i fjor pågrep Vinningsgruppa Sentrum i Oslo politidistrik fem britiske statsborgere i løpet av en uke. Britene handlet klokker for flere hundre tusen kroner på kopierte kredittkort.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Vinningsgruppen i Oslo politidistrikt har i samarbeid med Europol felt et omfattende internasjonalt nettverk av vinningskriminelle.

Hittil er 105 arrestert. 29 av dem er tatt i Malaysia og 76 i Europa.

– Flere av de pågrepne er bakmenn i et svært organisert nettverk med hovedsete i England, sier politioverbetjent Morten Drægni, som er fagansvarlig for skimming og ID-tyveri i Oslo politidistrikt til NTB.

Fant produksjonssted for kredittkort

Foruten Malaysia har etterforskningen foregått i 14 europeiske land. Nettverket, som av politiet blir kalt one day shoppers, har benyttet falske kredittkort for å kjøpe forbruksartikler til nær 47 millioner kroner i Norge og Europa.

Deretter har medlemmene dratt tilbake til England for å selge varene, ifølge Europol. I aksjoner har det blitt funnet til sammen 3 000 kopierte kredittkort, flere falske pass, smykker og kontanter.

– Det er også tatt ned to ulovlige produksjonssteder for kredittkort i Malaysia, sier Morten Drægni i oslopolitiet.

Bakgrunn for Norges samarbeid med Europol er Vinningsgruppens pågripelser av seks britiske statsborgere i Oslo sentrum i desember i fjor. Britene handlet klokker for flere hundre tusen kroner på kopierte kredittkort.

– Sammen med Europol fant vi ut at dette har pågått i flere europeiske land og vi har bidratt videre i samarbeidet som har resultert i pågripelser, sier Morten Drægni.