NRK Meny
Normal

Interessen for matkurs har eksplodert

Folk blir aldri mette av å lære mer om mat og vin. Kurstilbydere i Oslo har de siste årene opplevd en voldsom vekst i bransjen og tusenvis av mat- og vininteresserte oppsøker kurs om alt fra saus til thaimat og italienske viner.

Opptak fra matkurs ved Jacobs på Holtet med kokk Lars Barmen. Intervju med han, og kursdeltaker Sandra Rudaa. Diverse matlagingsbilder. SOME video

AHA-OPPLEVELSER: Kokk Lars Barmen forteller at mange ser lyset når de kommer på matkurs. Denne kvelden lærer han bort tips og triks på Holtet.

– Jeg har allerede vært på to matkurs denne høsten, forteller Frode Soleim.

Asiatisk mat står på menyen i kurslokalet til Jacobs på Holtet denne kvelden. Han og ti andre kursdeltakere fanger opp tips og triks fra kokk Lars Barmen. Sammen skal de lage en femretters meny.

Og de er ikke alene om å gå på matkurs. Folks interesse for å lære mer om mat og vin har eksplodert. Vi er inne i høysesongen. I Oslo kan man bare i oktober melde seg på over 50 ulike kurs.

Matkurs hos Jacobs på Holtet

– Jeg har aldri vært på matkurs før, men er veldig glad i å lage mat, så dette er knall, sier Knut Stålen, som har fått kurset i 50-årsgave. Frode Soleim (bak) har allerede vært på to matkurs bare i høst.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Markant økning

– Folk har lyst til å lage bedre mat. Det er ofte folk ser lyset på kurs, de får en aha-opplevelse og finner ut at det ikke var så vanskelig likevel eller at de har gjort en feil de ikke har tenkt over. Med små grep kan du gjøre utrolig mange bra triks, sier kokk Lars Barmen.

Flere enn før tilbyr kurs, likevel melder både Kulinarisk akademi og Aperitif om en voldsom vekst de siste årene.

– Matkurs er veldig populært. Vi holder mye for private, men også for bedrifter. For vår del har det vært en markant økning de siste årene, forteller daglig leder og kokk ved Kulinarisk akademi, Espen Vesterdal Larsen.

De holder alt fra korte kurs på én time til tre dager lange kurs.

Espen Vesterdal Larsen

Kulinarisk akademi holder 13 kurs bare i oktober. De har svart på den store etterspørselen i markedet med å sette opp stadig flere kurs. Og interessen øker fortsatt. – Matkurs er veldig populært, forteller kokk og daglig leder Espen Vesterdal Larsen.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Vi stiller høyere krav til måltidene våre

For mange handler matlaging om mer enn bare å få dagens måltid på bordet. Nesten 40 prosent av oss oppgir at vi også har matlaging som hobby.

Annechen Bugge

Matforsker Annechen Bugge sier folk er opptatt av å lage god mat fra bunnen av, og de stiller stadig høyere krav til måltidene.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Det er en veldig stor interesse for matlaging og vi stiller også stadig høyere krav til måltidene våre, sier matforsker hos SIFO, Annechen Bugge.

Hun forteller at forbrukerne i økende grad er opptatt av gode råvarer og å lage mat fra bunnen.

– Man ønsker seg mer kunnskap og kompetanse om å bruke ingrediensene, nye smakssammensetninger og nye tilberedningsteknikker. Vi bruker både tid og penger på dette med måltider både til familien i hverdagen, men også fest- og helgemåltider, sier Bugge.

På Holtet har maten kommet på bordet.

– Det var knallgodt. Den store testen blir når vi skal servere dette hjemme, da får vi se, sier Frode Soleim.

Matkurs hos Jacobs på Holtet

Fem asiatiske retter står på menyen når NRK besøker matkurs på Holtet i Oslo.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK