– Jeg har allerede vært på to matkurs denne høsten, forteller Frode Soleim.
Asiatisk mat står på menyen i kurslokalet til Jacobs på Holtet denne kvelden. Han og ti andre kursdeltakere fanger opp tips og triks fra kokk Lars Barmen. Sammen skal de lage en femretters meny.
Og de er ikke alene om å gå på matkurs. Folks interesse for å lære mer om mat og vin har eksplodert. Vi er inne i høysesongen. I Oslo kan man bare i oktober melde seg på over 50 ulike kurs.
Markant økning
– Folk har lyst til å lage bedre mat. Det er ofte folk ser lyset på kurs, de får en aha-opplevelse og finner ut at det ikke var så vanskelig likevel eller at de har gjort en feil de ikke har tenkt over. Med små grep kan du gjøre utrolig mange bra triks, sier kokk Lars Barmen.
Flere enn før tilbyr kurs, likevel melder både Kulinarisk akademi og Aperitif om en voldsom vekst de siste årene.
– Matkurs er veldig populært. Vi holder mye for private, men også for bedrifter. For vår del har det vært en markant økning de siste årene, forteller daglig leder og kokk ved Kulinarisk akademi, Espen Vesterdal Larsen.
De holder alt fra korte kurs på én time til tre dager lange kurs.
– Vi stiller høyere krav til måltidene våre
For mange handler matlaging om mer enn bare å få dagens måltid på bordet. Nesten 40 prosent av oss oppgir at vi også har matlaging som hobby.
– Det er en veldig stor interesse for matlaging og vi stiller også stadig høyere krav til måltidene våre, sier matforsker hos SIFO, Annechen Bugge.
Hun forteller at forbrukerne i økende grad er opptatt av gode råvarer og å lage mat fra bunnen.
– Man ønsker seg mer kunnskap og kompetanse om å bruke ingrediensene, nye smakssammensetninger og nye tilberedningsteknikker. Vi bruker både tid og penger på dette med måltider både til familien i hverdagen, men også fest- og helgemåltider, sier Bugge.
På Holtet har maten kommet på bordet.
– Det var knallgodt. Den store testen blir når vi skal servere dette hjemme, da får vi se, sier Frode Soleim.