Innrømmer voldtekt og forsøk på voldtekt

OSLO TINGRETT (NRK): En 38 år gammel mann er tiltalt for fire overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i 2007, 2008 og 2010. Da rettssaken mot ham startet onsdag, ba han ett av ofrene om unnskyldning.

Aktor Monica Krag Pettersen og forsvarer Saeme

Aktor i saken Monica Krag Pettersen og den tiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme i Oslo tingrett onsdag.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Ved hjelp av tolk får den 38 år gamle irakiske statsborgeren opplest tiltalen i Oslo tingrett onsdag.

Han erkjenner full straffskyld for én voldtekt i Trondheimsveien i Oslo i 2007 og delvis straffskyld for en voldtekt i Heimdalsgata i 2010. 38-åringen nekter skyld for to andre voldtekter i Oslo i 2010.

Han innrømmer også straffskyld for to voldtektsforsøk i 2007. De to andre voldteksforsøkene i tiltalen, nektet han straffskyld for.

38-årings forsvarer Abdelilah Saeme, sier at hans klient erkjenner å ha hatt kontakt med de fornærmede kvinnene. Med unntak av ett forhold i 2007, der en ung jente ifølge tiltalen ble truet med kniv og forsøkt voldtatt i Oslo sentrum.

– Min klient ønsker å gjøre opp for seg i de tilfellene han innrømmer skyld. Han vil forklare seg om dette under rettssaken, sier Saeme til NRK.

Ba om unnskyldning

Etter innledningsforedrag fra aktor og forsvarer, vitnet en av de i alt åtte fornærmede kvinnene. Hun var 19 år da hun ifølge tiltalen i 2007 ble forsøkt voldtatt utenfor en boligblokk i Oslo.

Abdelilah Saeme

38-årings forsvarer Abdelilah Saeme.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

I retten forklarte hun at hun kom i kontakt med gjerningsmannen en fredagsnatt etter en konsert. De kom i prat da han spurte henne om fyr. De to tok ifølge kvinnens forklaring en røyk sammen, før han kastet henne i bakken, tok henne i skrittet og forsøkte å dra av henne klærne. Kvinnen klarte å komme seg løs og inn i leiligheten. Der tok hun kontakt med venner, som igjen tok kontakt med politiet.

38-åringen sa seg skylig i dette forholdet. Han ba også om unnskyldnig overfor kvinnen i retten.

– Jeg beklager veldig mye for det som har skjedd. Hadde jeg vært en opplyst eller oppvakt person hadde jeg ikke gjort deg urett. Jeg beklager, sa den tiltalte.

Henlagte saker

Den tiltalte var første gang i politiets søkelys i 2008 og i 2010. Da han var anmeldt for én voldtekt og et voldtektsforsøk. Disse sakene ble henlagt på grunn av manglende bevis.

Noen måneder senere, høsten 2010, fikk politiet inn nye voldtektsanmeldelser fra to unge jenter. En av disse jentene kjente tilfeldigvis igjen det hun mente var gjerningsmannen på Oslo city noen dager etterpå. Hun tok raskt kontakt med politiet.

Mannen ble kort tid etter pågrepet, og det ble tatt en DNA-prøve av ham. Etter avhør valgte politiet likevel å løslate 38-åringen.

DNA-bevis

Svaret på DNA-prøven kom først i februar 2011. Den ga senere treff på tre uoppklarte voldtektssaker fra 2007 (se faktaboks). I disse sakene var det ukjent gjerningsmann, men det var gjort DNA-funn på sigarettsneiper ikke langt fra åstedet. Det var først da det ble klart for politiet at han kan ha stått bak en serie av overfallsvoldtekter og forsøk på voldtekt i Oslo.

Fremgangsmåten til mannen går igjen i alle sakene. Ifølge tiltalen har han oppsøkt kvinnene og forsøkt å prate med dem. Deretter har han ved makt tvunget til seg oralsex og andre handlinger som sidestilles med samleie i straffeloven.

Etter at 38-åringen ble løslatt i 2010 reiste han til utlandet. Han ble etterlyst internasjonalt i 2011, og returnerte frivillig til Norge i juni i 2015. Han ble pågrepet på Gardermoen og har sittet varetektfengslet siden.

Det er satt av åtte dager til saken i Oslo tingrett. Alle de fornærmede unge kvinnene skal vitne. Det skal også politibetjenter som på ulik måte har vært innvolvert i de til sammen åtte sakene.

Aktor har varslet at det er en mulighet for at det kan bli lagt ned påstand om forvaring i denne saken.