Innrømmer å ha svindlet funksjonshemmet

34 personer skal ha blitt svindlet av en 28-åring som møtte i retten i dag. Blant ofrene er en funksjonshemmet mann han jobbet for.

Retten mandag, svindelsak, lysere bilde

Politiadvokat Anders Mandal Funnemark og forsvarer Anne Marstander-Berg da retten startet i Oslo tinghus mandag morgen.

Foto: Hanne Roald / NRK

Ved å stjele andre menneskers identitet skal mannen, ifølge tiltalen, ha skaffet seg falske lån, kredittkontoer og mobilabonnementer.

Tor Jenssen

Tor Jenssen, svindeloffer.

Foto: Hanne Roald / NRK

Tor Jenssen er ett av ofrene. Han møtte opp på tinghuset for å følge rettsaken i dag.

– Det var ganske vonde minner, men etter hvert klarte jeg å se på ham og prøve å ha litt strengt blikk. Men du vet, det er ikke bare lett, sier Tor Jenssen.

– Fristelsen ble for stor

Alvorlig syke og funksjonshemmede Tor Jenssen trenger mye hjelp, og hadde den tiltalte 28-åringen som personlig assistent.

– Da jeg fikk vite at han var i varetekt ble jeg veldig letta. Endelig tenkte jeg, nå kan jeg begynne å leve livet mitt. Jeg håper han får en kraftig fengselsstraff og at han må tilbakebetale pengene han har svindlet folk for, sier Tor Jenssen.

Anne Marstrander-Berg, forsvarer

Anne Marstrander-Berg, forsvarer.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK
Politiadvokat i Oslo politidistrikt Anders Mandal Funnemark

Anders Mandag Funnemark, politiadvokat.

Foto: Ingvill Tandstad

Den tiltalte mannen innrømmer at han har kjøpt varer og tatt ut penger uten å ha fått lov. På spørsmål fra dommeren om hvorfor han tok penger fra Jenssen svarte han at han ikke hadde noen god grunn.

– Fristelsen ble for stor. Fikk jeg beskjed om å ta ut 2000 kroner til han, tok jeg ut 1000 kroner til meg selv.

28-åringen sa i retten at det var snakk om ca 65.000 kroner, ikke 321.000 som han er tiltalt for å ha svindlet Jenssen for.

Erklærte seg delvis skyldig

28-åringen erklærte seg delvis skyldig etter tiltalen. Forsvarer Anne Marstrander-Berg sier det kommer av at han ikke husker alle detaljene.

– Det er særlig der det gjelder salg av telefoner. Det har vært nokså mange. Om han har brukt andres identitet er det ikke sikkert han husker navnet og kan holde disse fra hverandre.

Politiadvokat Anders Mandal Funnemark sier at saken er alvorlig og at 28-åringen er tiltalt for å ha svindlet 33 andre mennesker i tillegg til Tor Jenssen.

– Det er en omfattende sak som involverer mange personer. Det har vært en tidkrevende etterforsking. Vi har gått etter elektroniske spor som e-poster og telefoner.