NRK Meny
Normal

Innbruddsbølge i drosjer

Flere drosjeeiere i Oslo har den siste tiden blitt utsatt for tyveri. Ifølge verksteder NRK har vært i kontakt med, er fremgangsmåten den samme. Tyvene knuser ruter, og stjeler mobiler og kontanter.

Drosjesjåfør Ahmed Jalwo

INNBRUDD: Fremgangsmåten er den samme på alle bilene som Markveien karosseri har fått inn den siste tiden: trekantvinduet bak er knust på høyre side. Biloppretter Jan Erik Brenden reparerer drosjen til Ahmed Jalwo.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Da jeg kom inn i bilen var det skikkelig rotete. Jeg trodde først jeg hadde glemt å rydde. Men det var før jeg så den knuste ruta, forteller drosjesjåfør Ahmed Jalwo.

Tyvene fikk med seg en mobiltelefon og 2300 kroner.

– Også koster det litt å fikse den knuste ruta. Det må jeg ta av egen lomme, sier Jalwo til NRK.

Drosjesjåfør Ahmed Jalwo

Drosjesjåfør Ahmed Jalwo.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Knuser vinduet

På Markveien Karosseri i Oslo er det travelt om dagen. De siste ukene har de fått inn stadig flere drosjer som har blitt utsatt for tyveri.

– Vi har fått inn flere drosjer de siste to-tre ukene. Før fikk vi kanskje inn en drosje i halvåret. Nå kan vi få inn flere om dagen, sier vekstleder Tom Olaussen ved Markveien Karosseri til NRK.

Alle drosjene som har kommet inn på verkstedet de siste ukene har hatt et knust bakvindu.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tom Olaussen

Leder Tom Olaussen ved Markveien karosseri i Oslo får inn flere drosjer om dagen som har vært utsatt for tyveri.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Trekantvinduet bak er knust på høyre side. Det ser ut som tyvene har brukt en skrutrekker eller noe skarpt mot listen i bånn av ruta, istedenfor å bruke en stein som lager mye lyd. Det er det samme merke på listen i alle bilene vi har fått inn, sier biloppretter Jan Erik Brenden til NRK.

Ifølge Olaussen har innbruddene skjedd over hele Oslo, men også i Akershus.

– Vi har spurt flere hvor de har stått parkert, fordi vi tenkte kanskje det var knyttet til sentrumsnære områder. Men det har vært alt fra Tveita og Romsås til Follo og resten av Akershus.

Anmelder ikke

Også i Norges Taxiforbund er de kjent med innbruddene.

– I de 40 årene jeg har vært i næringen har det aldri vært så ille som det er nå. Og det selv om sjåførene ikke lenger har kontanter i bilen, alle betaler jo med kort, sier Glenn Tuxen i Norges Taxiforbund til NRK.

Glenn Tuxen

Glenn Tuxen i Norges Taxiforbund.

Foto: Olav Juven/NRK

– Dette tyder på at det er snakk om organiserte bander, når det plutselig har eksplodert i omfang.

Ifølge Tuxen er det mange drosjeeiere som ikke anmelder innbruddene fordi det som blir tatt ikke er store verdier.

– Dessuten er det under verdien for egenandel på forsikringen. Sakene blir også veldig ofte henlagt, sier Tuxen til NRK.

Oslo-politiet sier at de ikke har fått inn merkbart flere anmeldelser om innbrudd i drosjer.

– Men jeg anbefaler på det sterkeste at alle anmelder. Hvis vi får inn mange anmeldelser med samme modus på innbruddene, så kan vi sette inn ekstra ressurser, sier politiinspektør Janne Stømner ved Manglerud politistasjon.