Hopp til innhold

Ingen vil støtte Telemuseet - kan bli lagt ned

Telemuseet bevarer 160 år med historie, men frykter for fremtiden. Fra nyttår mister museet støtten de har vært avhengig av fra Telenor, og får ingen tilskudd fra staten.

Bekymret for fremtiden til Telemuseet
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Jeg håper at Telemuseet kan ha en lys fremtid, og at politikere som kan ta avgjørelser rundt dette forstår hvilken enorm kulturskatt vi forvalter i vårt magasin i Fet. Det å ikke ta vare på det og ikke minst formidle det til allmennheten, vil være en katastrofe, sier direktør Eli Hall.

Eli Hall - direktør ved Telemuseet

ER BEKYMRET: Direktør Eli Hall er bekymret for fremtiden til museet. Neste år står de uten støtte.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Museet har en rekke utstillinger rundt om i landet, fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Men det er i en klimaregulert fjellhall i Fet i Akershus museets kjerne bevares. Der inne ligger arkivet til Telenor gjennom 160 år.

– Vi har også arkivet til andre telebedrifter som Elektrisk byrå og IBM, sier faglig leder Laila Andersen.

Laila Andersen - faglig leder Telemuseet

VISER FREM SAMLINGEN: Faglig ansvarlig Laila Andersen ved Telemuseet viser frem de mange gjenstandene de har i samlingen.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Andersen og Hall viser vei inne i det 2400 kvm store magasinet. Her finner man alt fra bilder, telefonkataloger, ledninger, telefonstolper og selvsagt telefoner. Og mye, mye mer.

– Dette er gjenstander som er viktige i Norges telekommunikasjonshistorie, og som i dag brukes av for eksempel filmskapere. TV-serien «Halvbroren» kunne for eksempel ikke gjenskapt telegrafsalen uten å låne gjenstander fra oss, sier Hall.

Telenor stopper støtten

Fra nyttår mister museet støtten de til nå har fått fra Telenor. Telenor vil ikke lenger finansiere museet alene. De mener hele telebransjen må bidra med penger, eventuelt supplert med offentlig støtte.

Museet har jobbet med å sikre offentlig støtte, men foreløpig uten hell. Hall har likevel ikke gitt opp.

– Statsbudsjettet er ikke vedtatt så det er fortsatt mulighet til å støtte denne virksomheten, og få den til å være liv laga. Det er ikke minst viktig for å hindre at vår kompetanse forvitrer.

Har Frp med på laget

I dag utgjør de 10 ansatte som er tilknyttet museet 6,5 årsverk. Ifølge Hall trenger de rundt 10 millioner kroner for å kunne drive fornuftig. Kommer det ingen penger, vil staten ta over ansvaret for samlingen:

– De er kjempeflinke i departementet, men museumsdrift er kanskje ikke deres styrke.

– Jeg kan ikke love penger, men jeg skal jobbe for denne saken og det har jeg gjort i flere år, sier stortingsrepresentant og kulturpolitisk talsperson i Fremskrittsparitet Ib Thomsen.

Ib Thomsen - Frp

VIL PRØVE, MEN IKKE LOVE: Fremskrittspartiets Ib Thomsen mener det er viktig å ta vare på kulturminnene Telemuseet har, men kan ikke love statlige kroner.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Han mener en mer langsiktig plan for finansieringen av museet må på plass.

– Statsbudsjettet er ikke spikra, så det er et ørlite håp om at det blir lagt inn noe penger der. Man må likevel se dette i et større og lengre perspektiv enn statsbudsjettet for neste år slik at man sikrer museet for all fremtid. Telemuseet sitter på kulturminner man absolutt må ta vare på, sier Thomsen.