Hopp til innhold

Slagrammet uten treningstilbud i sommer

Rett før sommeren beskrev Terje Sørlie Skaug sin situasjon som «å være fanget i sin egen kropp» og krevde hjelp fra Nittedal kommune. Så gikk det to måneder uten en eneste fysioterapitime.

Veronica Sørlie og Terje Sørlie Skaug

GOD KOMMUNIKASJON: Terje er ikke verbal. Han kommuniserer med sin mor gjennom en øyepeketavle, hvor han må stave ett og ett ord.

Foto: Rushda Syed / NRK

Etter et hjerneslag for fem år siden, har Terje Sørlie Skaug (34) vært lam fra nakken og ned. Rett før sommeren skrev han om sin situasjon på sosiale medier. Han fikk stor oppmerksomhet, blant annet i Dagbladet og Varingen.

Kommunen kom på banen og tilbød et treningstilbud, men med oppstart i august. I ferien har han ikke hatt en eneste treningsøkt.

– De lar en pasient bli sittende inne på rommet sitt hele sommeren og drar selv på ferie og sier «vi snakkes etter ferien», sier Terjes mor Veronica Sørlie.

Hilde Thorkildsen

Ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er ingen tvil om at Terje har hatt for lite trening i sommer, innrømmer ordfører i Nittedal Hilde Thorkildsen (Ap).

Grunnen til at fysioterapitilbudet starter så sent som denne uken er at fysioterapeuten tilknyttet Terje kommer tilbake fra sommerferie da.

For Veronica er situasjonen uakseptabel.

– Terje har det samme behovet hele året og han er nødt til å ha de samme pleierne rundt seg. Da kan han komme seg ut og nyte sommeren akkurat som resten av oss, sier hun.

Kommunene skal sørge for verdige tjenester

Oddvar Faltin

Oddvar Faltin, teamleder for kommunale helse- og omsorgstjenester hos Pasientombudet for Oslo Og Akershus.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Kommunene har en generell plikt å sørge for nødvendig, forsvarlig og verdig tjenester, forteller teamleder hos Pasientombudet, Oddvar Faltin.

Pasientombudet mottok nærmere 6000 henvendelser fra Oslo og Akershus i løpet av fjoråret. De har ikke konkrete tall på hvor mange av dem gjaldt rehabiliteringssaker slik som Terjes.

Som oftest er det eldre som skal trenes opp etter et slag eller en operasjon.

– I de tilfellene er potensialet ikke så stort som hos yngre mennesker, slik som tilfellet ute i Nittedal, sier Faltin.

Ikke et godt nok tilbud

Fra og med denne uken har Nittedal kommune tilbudt Terje 20 timer med fysioterapitrening, som skal vare i 10 uker. Etter det skal situasjonen hans evalueres på nytt.

For moren, som har sett at tidligere fysioterapitimer har hjulpet Terje før, er tilbudet fra kommunen ikke godt nok.

– Det er vel ingen som blir bra på ti uker, i hvert fall ingen pasient som Terje. Om man har brukket beinet så kan det være fin trening, men Terje er en mye tyngre pasient, sier Sørlie.

Hun ønsker en mer langsiktig plan for sønnen.

Thorkildsen sier nå at både hun og den kommunale ledelsen ønsker å ha en større grad av langtidsplanlegging fremover.

– Vi ønsker ikke å si «det er ti timer og så slutt», men en kontinuerlig vurdering av Terje. Det har vi vært for dårlige på å kommunisere, og det legger vi oss paddeflat for, sier Thorkildsen.