Ingen tiggernedgang med meldeplikt

Innføring av meldeplikt for tiggere i Asker og Bærum har ikke ført til at færre tigger penger.

Tigger i Sandvika

Denne brua i Sandvika sentrum blir ofte brukt av tiggere. Arkivfoto.

Foto: NRK

– Det fungerer ikke som en begrensning. Vi vet hvem som sitter der, men noen begrensning i antall eller utbredelse er det definitivt ikke, sier politiførstebetjent Petter Høgli.

Han ser slett ingen bedring i Sandvika sentrum etter at meldeplikten for tiggere ble innført i Asker og Bærum i fjor sommer.

Hensikten med meldeplikten er å få en oversikt over personer som tigger, og å redusere muligheten til å tigge og spille på gaten, men det har ikke skjedd.

Anniken Hellman

Anniken Hellman

Foto: Andreas Sundby / NRK
Christiane Henriksen

Christiane Henriksen

Foto: Andreas Sundby / NRK
Petter Høgli

Petter Høgli

Foto: Andreas Sundby / NRK

Les også:

– Plagsomt

Nå er forretningsdrivende og andre næringsdrivende i Asker og Bærum lei av gatemusikanter og tiggere som de ikke kan jage bort.

– I Sandvika plages vi mest av tiggere, og på denne tiden av året kommer det også tiggere inn i butikkene. Det er dessuten slitsomt å ha dem stående rett utenfor butikken og høre den samme melodien hele tiden, sier Anniken Hellman i Sandvika sentrumsforening.

Les også: – Tigging er siste utvei

– Kommer stadig tilbake

Christiane Henriksen jobber i brillebutikken Specsavers i Sandvika sentrum, og både kunder og ansatte i butikken er ofte plaget med tiggere og gatemusikanter.

– Vinduene er ikke så veldig lydtette, så det er litt irriterende når vi står her åtte timer hver dag. Det har hendt at kollegaene mine har gått ut og jaget dem. De hører på oss når vi sier det blir litt for mye, men de kommer gjerne tilbake neste dag med de samme sangene, sier Henriksen.

– Moden for diskusjon om lovverket

Flere dager i uken tar politiførstebetjent Høgli en runde for å sjekke at alle gatemusikanter og tiggere har registrert seg.

Selv om han er enig i at tiggere og gatemusikanter kan være til sjenanse for folk, er det lite han og politiet kan gjøre med dagens lovverk.

– Vi må bruke det lovverket vi har, og etter at tiggerbestemmelsen ble fjernet fra løsgjengerloven for noen år siden må vi bruke alternativt lovverk. Ut fra den responsen vi har fått fra befolkningen her, tror jeg man er moden for en diskusjon rundt om dette bør inn i lovverket igjen, sier Høgli.

Les også: