Hopp til innhold

Ingen tar ansvar

Mange i vårt distrikt tar bredbånd og internett for gitt, men noen sliter med å komme seg på seg verdensveven. Ingen vil ta ansvaret for at de skal komme seg på nett.

Internett
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

 

Steinar Gærup på Siggerud i Ski har i flere år prøvd å få Telenor til å bygge ut bredbånd der han bor.

- Det verste problemet er jo ungene og leksene deres. Vi må kjøre ungene til venner og bekjente for at de skal få gjort leksene sine. Dette går ikke. I vinter satt guttungen veldig mye på nettet med isdn for å gjøre lekser, og da hadde vi telefonregninger opp mot 6-7000 kroner, og slik går det ikke an å holde på, sier Gærup.

Telenor vil ikke finansiere

Telenor vil ikke finansiere utvidelsen av Krokhol sentral som vil gi bredbånd til 137 familier i området. Ihvertfall ikke alene. Det hjalp lite for Gærup å henvise til regjeringens løfte om bredbånd til alle i løpet av 2007.

- Det bare fnøs de av. Det var ikke slik det fungerte sa de, sier han.

Han fikk til svar at det ikke var Telenor som hadde lovet dette. Selskapet ser for seg en spleiselag med for eksempel kommunen.

Trodde løftet var løsningen

Men Ordfører i Ski, Amund Kjernlie, føler at han sitter igjen som svarteper - mellom Telenor og Staten.

- Det er jo klart at man kan få en slik følelse når en får henvendelser fra innbyggere som ønsker bredbånd, og Telenor som en av de store utbyggerne ikke klarer å gjøre det, sier Kjernlie.

Han hadde sett for seg at regjeringens løfte skulle være løsningen i Ski.  

- Når regjeringen har sagt at de skal ha bredbånd til hele folket, da trodde jeg at det endelig skulle bli bedre for innbyggerne i Ski, men så viser det seg at kommunen da må betale halvparten, og det var ikke slik vi hadde forventa at det skulle være, sier Kjernlie.

- Kommunens ansvar

Regjeringen vil at kommunen eller private skal betale halvparten av bredbåndsutbyggingen. Men hvem har ansvaret hvis kommunen ikke har penger til et spleiselag?

Heidi Grande Røys

Heidi Grande Røys

Foto: Knut Falch / Scanpix

- Det er det kommunen som har. Vi kan ikke begynne å bevilge til enkelthusstander som ikke har fått bredbånd. Vi er helt avhengige av at kommunepolitikere, ordføreren og fylkeskommunen gjør jobben sin, slik de har gjort i veldig mange andre fylker. Hvis ikke får inn søknader kan vi heller ikke bevilge penger, sier Fornyings- og administrasjonsminster Heidi Grande Røys.

Hun oppfordrer innbyggerne til å finne ut hvem som vil satse på bredbånd.

Jeg oppfordrer innbyggerne i Akershus til å bruke valgkampen til å finne ut om de lokalpolitikerne de har tenkt å stemme på har tenkt å bruke penger på bredbånd, sier Grande Røys.