Ingen anke av dommen etter Bjørkelangen-ulykken

48-åringen som er dømt til fem måneders fengsel for uaktsomt bildrap på to jenter på Bjørkelangen i Akershus anker ikke dommen. – Min klient ønsker ro i saken, sier hans forsvarer Gunhild Lærum.

Bjørkelangen-ulykken

Dødsulykken skjedde på fylkesvei 229 i Aurskog-Høland i januar i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

For to uker siden ble 48-åringen dømt i Nedre Romerike tingrett til fem måneders fengsel samt tap av førerkortet i fire år. Han ble også dømt til å betale hvert av de etterlatte foreldreparene 125.000 kroner i oppreisning.

Mannen tok betenkningstid da dommen falt, men han har nå bestemt seg for å ikke anke.

– Grunnen er at det er for belastende. Min klient er av den oppfatning at alle trenger ro nå, det gjelder ham selv også, sier hans forsvarer Gunhild Lærum.

Gunhild Lærum

- Nå trenger alle ro rundt saken, sier Gunhild Lærum, forsvarer for sjåføren som ble dømt etter Bjørkelangen-ulykken.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Gunhild Lærum og 48-åringen gikk nøye gjennom dommen før beslutningen ble tatt.

– Vi har vurdert alle sider både ved dommen og ved en eventuell anke, og kommet til at dommen blir akseptert, sier Lærum.

Hvordan ser han på dommen?

– Det tror jeg han vil holde for seg selv. Han velger nå å akseptere den, og ta den til etterretning, og da er det alt han ønsker å si om det, sier advokat Gunhild Lærum.

Foreldrene er lettet

– De er svært lettet over at sjåføren ikke anker dommen. Samtidig har de opplevd det som en betydelig tilleggsbelastning at han ikke er villig til å ta ansvar for noe som helst, sier bistandsadvokat Christian Lundin, som er representerer foreldrene til Sara Christiane H. Sandsmark.

48-åringen nektet straffskyld for uaktsomt drap og uaktsom kjøring da straffesaken startet i Nedre Romerike tingrett i slutten av april. Sjåføren sa at han ikke husket noen ting fra ulykkesdagen.

Frode Sulland er bistandsadvokat for foreldrene til Tiril Alette Huser Bølge:

– Vi er ikke veldig overrasket etter en så grundig dom, men likevel er det klart at de i dag er svært lettet over at saken har fått sin avslutning. At rettssaken og alt som er rundt den nå er avsluttet, gjør det lettere for foreldrene å se framover.

To omkomne Bjørkelangen

Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) var på tur med hest og sulky da ulykken skjedde.

Frist i dag

Dommen ble beskrevet som streng av aktor Kåre Kalvå da den falt for to uker siden, til tross for at den var en måned kortere enn aktors påstand.

Tingretten fastslo at påkjørselen av hesteekvipasjen skyldtes en forbikjøring som gikk galt, og dømte ham for grov uaktsomhet og uaktsomt drap.

Ankefristen gikk ut i dag, men det er ennå ikke gjort kjent om påtalemyndigheten vil anke dommen.

- Formelt er det statsadvokaten som fatter avgjørelsen. Jeg skal sende over saken med en innstilling til statsadvokaten. Jeg vil si at det er lite trolig med en anke fra påtalemyndighetens side, sier politiadvokat Kåre Kalvå til indre.no