Hopp til innhold

– Ikke plag deg selv, bli hjemme

Influensasesongen er i gang, og så mange er syke at Folkehelseinstituttet kaller det en epidemi.

Syk mann

Folkehelseinstituttet opplyser at den mest intense influensaperioden varer i to til tre uker, og at vi nærmer oss toppen for denne sesongen.

Foto: Colourbox.com

Folkehelseinstituttet følger med på tilfellene av influensavirus som blir vist på laboratoriediagnostikken.

– Vi har sett det utvikle seg ganske langsomt siden i høst, men de siste ukene har antallet tilfeller gått kraftig opp. For et par uker siden passerte det utbruddsgrensen i Norge, og tendensen er fortsatt økende, sier virusforsker ved Folkehelseinstituttet Olav Hungnes.

For øyeblikket er det ingenting som tyder på at influensaens herjinger skal gi seg, men Hungnes sier det ikke pleier å stå på så fryktelig mange uker.

– Den mest intense perioden varer gjerne i to-tre uker, og jo krappere det går opp dess raskere ned, så vi skal nok se toppen om noen veldig få uker.

Ikke alltid nødvendig med legehjelp

Hos Røalegene i Oslo kommer for tiden mellom 60-70 prosent av pasientene inn med luftveisproblemer, som er et av influensasymptomene.

Andre klassiske influensasymptomer er kuldefølelse og feber som kommer så raskt at du ganske nøyaktig kan si når du ble syk, hodepine og kroppssmerter.

– Vi prioriterer små barn med høy feber som ikke klarer å ta til seg mat og eldre med redusert allmenntilstand. Andre som har rimelig grei allmenn tilstand får beskjed om at det er vanlig å ha feber i to til tre dager, men at de kan komme tilbake hvis de blir dårligere, sier lege Kari Eidjar.

Hun får støtte av Hungnes.

– Du trenger ikke nødvendigvis å gå til lege. Du kan behandle seg selv, ta febernedsettende for eksempel. Men blir du veldig dårlig eller opplever å friskere, før du blir dårligere igjen, bør du oppsøke lege. Da kan det hende at du har fått en bakterielungebetennelse i kjølvannet av influensaen.

– Ikke plag deg selv på jobb

Man kan ikke få influensa uten å være smittet av viruset, men frost kan gjøre en mer mottagelig. Noen har lettere for å bli smittet enn andre, uten at virusforskeren kan fortelle hvorfor det er sånn.

– Det er mange variabler som spiller inn, men noen har bedre immunitet enn andre. Nå blir det spennende å se om vinterferieavviklingen påvirker epidemien. Det er jo mange barn i skolealder som driver influensaen, sier Hungnes.

Han ber personer som blir syke om å ta vare på seg selv.

– Og den beste tjenesten du kan gjøre andre er kanskje ikke å plage deg selv på jobb og skole. Det er kanskje viktigere å tenke på at man ikke skal smitte andre.