Imam angrepet med kniv

Imamen ved Norges største moske ble angrepet med en kniv på Grønland rett før midnatt. Han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen, skriver Aftenposten.

Økseangrep på Grønland

IKKE FUNNET GJERNINGSPERSON: Politiet jakter på en gjerningsperson som var maskert da han angrep imamen på Grønland i Oslo.

Foto: Fredrik Hove / Hove Media

Politiet fikk klokken 23.16 mandag kveld melding om at en mann i 60-årene var blitt knivstukket på Grønland. Mannen ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

Senere natt til tirsdag bekreftet styreleder Ghulam Sarwar ved moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat overfor Aftenposten at det var imam Nehmat Ali Shah som var blitt angrepet.

Det ble lenge sagt at imamen ikke ble knivstukket, men angrepet med øks da han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen. Imamen skal ha blitt angrepet bakfra med en liten øks på venstre side av ansiktet, forteller Sarwar.

Stabil

– Han har ligget på operasjonsbordet. Skadene var livstruende da han kom inn, men skal nå være stabil, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt.

– Vi er 40-50 personer som er på sykehuset nå og ber for at det skal gå bra. Imamen ligger på operasjonsbordet akkurat nå, sier Sarwar.

Imamen er ifølge Aftenposten fortsatt bevisstløs, men på bedringens vei. Han ble angrepet like utenfor sitt hjem da han var på vei for å lede kveldsbønnen.

Politiaksjon på Grønland

LETER: Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner.

Foto: Fredrik Hove / Hove Media

Jakter én maskert person

– Det jeg kan si nå, er at det er én som er knivstukket, og som er på sykehus, sier operasjonsleder Rune Ullsand til NRK ved 23.30-tiden.

– Nå sikrer vi området og søker etter gjerningsmann, sier Ullsand.

Foranledningen til knivstikkingen er foreløpig ikke kjent.

– Gjerningspersonen skal være en mann som hadde dekket til hele ansiktet, muligens med en svart finlandshette. Han hadde på seg en svart jobbebukse med en hvit stripe bak, en grønn og svart jakke, og grå sko med hvit såle, opplyser operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner.

Laster Twitter-innhold

Tidligere konflikter

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan.

I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd.

Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.