Ikke tiggeforbud i Oslo i sommer

Selv om regjeringen lykkes i å hasteinnføre en ordning der kommunene kan innføre tiggeforbud allerede fra juli i år, vil ikke hovedstaden få forbud mot tiggere med det første.

Tigging

IKKE I OSLO: Et tiggeforbud fra juli vil ikke gjelde i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I bystyret i Oslo er det kun Frp og Høyre som har argumentert for et forbud, mens venstre, KrF, SV, Rødt og MDG har vært mot. Ap vil ha et tiggeforbud innenfor Ring 2, skriver Dagsavisen.

– Jeg tror ikke dette har endret seg etter at vedtaket i regjeringen kom. Men jeg skal ta en runde med de andre partiene og sjekke, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til avisen.

Han mener at det uansett ville vært vanskelig å få innført et slikt forbud i Oslo allerede fra sommeren.

LES OGSÅ: – Det hjelper ikke å gi tiggerne penger

Ørstavik: – Romfolk rammes

Senterpartiet har sikret regjeringen flertall for å la kommunene innføre lokale tiggeforbud gjennom politivedtektene allerede fra 1. juli. Avtalen forutsetter at det skal arbeides fram et nasjonalt forbud innen neste sommer.

Tiggeforbudet som blir innført i juli, vil innebære å rydde spesielt romfolk bort fra norske gater, mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

– Dette handler om å kriminalisere folk i sosial nød. Det er åpenbart at forbudet også kommer for å rydde noen bort fra gatene våre. Disse «noen» er særlig romfolket, som står for mye av den synlige tiggingen i gatene våre, sier Ørstavik til NTB.

Politiet fornøyd

Et forbud mot tigging blir tatt godt imot av politiet i hovedstaden. I en melding på Twitter i går skrev politiet at «Oslo politidistrikt er tilfreds med at det nå er politisk flertall for å forby tigging nasjonalt».

Oslopolitiet har tidligere kritisert regjeringen for dens ønske om lokale tiggeforbud, og har krevd et nasjonalt forbud.

LES OGSÅ: Bygdefolk mest negative til tigging