Hopp til innhold

Ikke tid til sexspørsmål

Mer enn 30.000 ungdommer deltar i den største ungdomsundersøkelsen som noen gang er gjennomført i Oslo. Men i den omfattende undersøkelsen er det ikke et eneste spørsmål som handler om seksualitet.

Ungdom ved Kongshavn vgs.

OVERRASKET: Hauk Gjørtz (t.v.), Marte Botner, Madeleine Solberg Billing og Sander Ulriksen er elever ved Kongshavn videregående skole og har alle tatt undersøkelsen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Ungdomstiden er preget av seksualitet. Det påvirker mange og det er mye sexpress, så det burde absolutt vært dekket i undersøkelsen, sier Hauk Gjørtz.

Han er elev ved Kongshavn videregående skole og har sammen med tusenvis av andre elever deltatt i en ungdomsundersøkelse som skal kartlegge hvordan det er å være ung i Oslo.

Men i den omfattende undersøkelsen på opp mot 115 sider er det ikke et eneste spørsmål om seksualitet.

Hadde ikke tid

Det får lederen ved Senter for ung seksualitet til å reagere.

Maria Røkos

Maria Røkos, leder for Sex og Samfunn, senter for ung seksualitet.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Ungdom er opptatt av seksualitet, og det er en viktig del av livet deres. Hadde vi fått mer kunnskap om dette tema, hadde vi også kunnet jobbe forebyggende der det er behov for det, sier Maria Røkos.

Ungdomsforsker ved NOVA Patrick Lie Andersen forklarer at de rett og slett ikke fikk tid til få med spørsmål om sex i undersøkelsen.

– Vi ønsker å stille relevante spørsmål til ungdommene som handler om skole, venner, psykisk helse og rusbruk. Seksualitet fikk vi dessverre ikke med denne gangen, sier han.

– Voksne er like ille

Patrick Lie Andersen

Patrick Lie Andersen, Ungdomsforsker ved NOVA.

Foto: Fouad Acharki / NRK

En annen grunn til at dette tema er utelatt er at forskerne også fryktet tullesvar.

– Spør man unge om salg av sex eller hvor ofte de har sex, er det en del som tuller. For å få gode svar, må man tenke nøye gjennom formuleringen og plassering av spørsmålene i undersøkelsen. Det er tidkrevende, sier Andersen.

Pro Senteret, støtte- og kompetansesenter for prostituerte, mener dette burde vært tatt med.

– Når man spør ungdom, er det alltid en sjanse for at de svarer uærlig. Men det er ikke en større sjanse for at ungdom gjør det enn voksne, sier leder ved Pro Senteret, Bjørg Norli.

Ikke inkludert siden 1996

Bjørg Norli

Bjørg Norli, leder av Pro Senteret.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Norli savner spesielt spørsmål om ungdommer som bytter til seg seksuelle tjenester.

Sist gang en ungdomsundersøkelse stilte spørsmål om dette var i 1996.

– Siden da har kommunen unnlatt slike spørsmål. Det er helt klart at ungdom selger og bytter seksuelle tjenester, og det er en problematikk som kommunen burde vært opptatt av, sier Norli.