NRK Meny
Normal

– Jeg er ikke sint på sjåføren, jeg syns synd på ham

Tomas Alfred Røen så sykkelkameraten bli drept av en bilist. Etter ulykken var han med på å finne sjåføren som stakk av fra åstedet.

Tomas Alfred Røen så sykkelkameraten bli drept av en bilist. Etter ulykken var han med på å finne sjåføren som stakk av fra åstedet.

TILBAKE PÅ ULYKKESSTEDET: Tomas Alfred Røen var mandag tilbake på stedet der kameraten ble påkjørt og drept. - Jeg håper dette kan bli en sak som minner oss om viktigheten av å være forsiktig, sier Røen til NRK.

– Det har vært noen tøffe dager. I går var jeg på sykehuset hele dagen. I dag har jeg besøkt ulykkesstedet. Etter ønske fra familien så fortalte jeg litt om hendelsesforløpet, sier Tomas Alfred Røen (30).

NRK møter han på ulykkesstedet, vest for Gardermoen. Lørdag ettermiddag syklet han og fire treningskamertater langs veien her da en personbil kom over i motsatt kjørefelt.

– Jeg var nummer to i rekka, og så bilen komme. Det var såvidt jeg og han foran meg slapp unna. Tredjemann har ikke sjans, han går over bilen. Fjerdemann klarer å svinge unna, men det gjør ikke femtemann. Han treffer bilen hardt, forteller Røen.

Ikke sint på sjåføren

Tomas Alfred Røen

TØFFE DAGER: Tomas Alfred Røen så sykkelkameraten (22) bli drept av en bilist lørdag.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

En mannlig syklist i 20-årene døde etter påkjørselen, som skjedde ved krysset mellom E16 og fylkesvei 176 vest for flyplassen. Bilføreren som kjørte på syklistene stakk fra stedet.

– Jeg forsøkte å snu meg med en gang for å se nummeret på bilen. Da jeg ikke så det ba jeg et vitne kjøre etter han. Så syklet jeg bort til han som var hardest skadet for å sjekke hvordan det gikk med ham.

Røen forteller at de raskt skjønte at det var alvorlig.

– Men jeg la hånda på skulderen hans, fortalte at det hadde vært en ulykke, og sa han måtte holde fokus. At ambulansen er på vei.

Flere vitner strømmer til, og etter kort tid er ambulansen på plass. Tomas Alfred Røen hopper inn i bilen til et vitne og tar opp jakten på sjåføren.

– Vi finner ham et stykke borti veien. Først var jeg innmari sint, men da jeg så hvor sjokkert sjåføren var så syns jeg bare synd på ham.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ødelagt sykkel i veigrøfta etter påkjørsel nær Gardermoen

ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde ved krysset mellom E16 og fylkesvei 176 vest for Gardermoen. Sykkeldelene som ligger strødd i veikanten vitner om et kraftig sammenstøt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Sjåføren løslates

En mann i 40-årene fra Nannestad ble pågrepet og siktet for uaktsomt drap og uaktsom kjøring etter ulykken. Han har sittet i arresten hos politiet på Romerike siden lørdag ettermiddag, men politiet opplyser til NRK at han løslates i løpet av dagen.

– Vi har avhørt sjåføren og flere vitner, sier politiadvokat Stian Sjølie Johansen i Romerike politidistrikt til NRK.

– Spørsmålet om varetektsfengsling ble vurdert, men vilkårene for varetekt er ikke oppfylt slik saken står nå. Det er ikke fare for at bevis skal gå tapt og faren for gjentakelse er minimal.

Mannen har erkjent at han kjørte på syklisten, men ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

- Han er lei seg for det som har skjedd og at ulykken fikk et slikt tragisk utfall. Naturlig nok tar han dette svært tungt. Utover det vil jeg ikke kommentere noe om hva han har sagt om siktelsen eller hva vi har snakket om forøvrig, sier forsvarer Andreas Ihlebæk til NRK.

Håper andre kan lære av ulykken

Norges Cycleforbund har lenge fryktet en påkjørsel lik den som skjedde nær Gardermoen lørdag ettermiddag. Generalsekretær Bjørn Sætre i Norges Cycleforbund sa til NRK søndag at norske veimyndigheter må prioritere bredere veier og sykkelfelt.

For Tomas Alfred Røen er det viktig at både syklister og bilister viser årvåkenhet i trafikken.

– Debatten har en tendens til å dreie seg om syklister versus bilister. Jeg håper heller dette kan bli en sak som minner oss om viktigheten av å være forsiktig. At ingen av oss ubevisst gambler med andre menneskers liv, uansett fremkomstmiddel, avslutter Røen.

Sykkelulykke Gardermoen

I SORG: Tomas Alfred Røen og de andre i som overlevde ulykken er i sorg etter at treningskameraten (22) døde.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK