Hopp til innhold

Vil ikke granske sammenslåing av sykehus

Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), har ombestemt seg og vil ikke granske sammenslåingen av Oslo-sykehusene.

Vil ikke granske sammenslåing av sykehus

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), styreleder i Helse Sør-Øst Per Anders Oksum og administrerende direktør i Helse Sør-Øst Peder Olsen var blant de som deltok på møtet som handlet om gransking av sammenslåingen av de tidligere helseforetakene Aker, Ullevål, Radiumhospitalet og Rikshospitalet.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Jeg har allerede har fått svar på spørsmålene jeg hadde om pasientsikkerhet, behandlingskapasitet og den stedlige ledelsen ved sykehuset, sier helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H).

I dag møtte han ledelsen i Oslo Univesitetssykehus og Helse Sør-Øst for å diskutere om det er nødvendig med en uavhengig granskning av den såkalte Oslo-prosessen.

Nå er det ikke det, mener Høie.

Høie har snudd

Da han tidligere var i opposisjon var Høie helt klar på at en uavhengig granskning var nødvending.

I et møte på Stortinget i desember i fjor sa han «Mer enn 13 ganger har vi tatt opp i Stortinget manglende planlegging og situasjonen vi har i forbindelse med hovedstadsprosessen».

Også Legeforeningen har krevd en uavhengig granskning av omstillingsprossesen.

– Det undersøkes allerede veldig mye av det vi har vært opptatt av å få mer kunnskap om. Unaturlige dødsfall i 2011 får vi snart en rapport om, Riksrevisjonen arbeider med en ny rapport og Sintef utfører følgeforskning på omstillingsprosessen, sier ministeren.

Omstillingsprosessen ble tatt opp i en kontrollhøring om OUS på Stortinget i mars i fjor.

Nå mener ministeren mener det organisatoriske og ledelsen ved sykehusene har blitt bedre.

– Skuffet og overrasket

Torgeir Wyller

Torgeir Bruun Wyller er skuffet over beslutningen til Høie.

Foto: NRK

Legeforeningen har ved flere anledninger krevd at sykehus-sammenslåingen burde granskes.

Men da NRK kontaktet foreningen mandag, sa de at de vil vurdere avgjørelsen til Høie før de kommenterer saken.

En annen som har tatt til ordet for en slik granskning er professor, overlege og talsmann for Helsetjenesteaksjonen, Torgeir Bruun Wyller.

– At Høie så kort etter å ha blitt statsråd snur, er både svært skuffende og svært overraskende. Det er lite troverdig at han har snudd om noe han stod for rett før han ble statsråd, sier overlegen til NRK.

– Jeg trodde han forstod sykehusproblemene i Oslo-området, sier han.

Til tross for at SINTEF skal granske omstillingsprosessen og Riksrevisjonen også skal komme med en rapport, mener Wyller likevel det er behov for en uavheging granskning for å unngå samme feil i fremtiden.

– Vi må også kartlegge hva det har kostet for å finne ut hva som skal til for å få sykehusene i Oslo på rett kjøl igjen, sier Wyller.

Pasientene blir ivaretatt

De tre tidligere helseforetakene Aker, Ullevål, Radiumhospitalet og Rikshospitalet ble slått sammen 1. januar 2009.

Målet var å bedre behandlingstilbudet, styrke forskningen og gjøre det lettere å rekruttere helsepersonell til andre deler av landet.

Men hverdagen har bestått av lange køer, stress, feilbehandlinger og stadig flere klager på sykehusene siden sammenslåingen.

Høie mener slike skildringer fra sykehusene hører til fortiden.

– Pasientsikkerheten er god nok. Det samme er kapasiteten nå som Lovisenberg og Diakonhjemmet sykehus tar over noe av den planlagte virksomheten.

Se intervjuet med helse- og omsorgsministeren:

Bent Høie forklarer hvorfor han ikke lenger er kritisk til sykehussammenslåingen

Bent Høie om sykeshussammenslåingen.

– Sykehusene trenger en granskning

Markus Moe, redaktør i «Dagens Medisin», sier at han tror debatten er langt fra over.

– Jeg tror Wyller har et godt poeng, man må gå gjennom hva som har skjedd med sammenslåingen om helsevesenet i hovedstadsområdene skal kunne komme seg videre, sier han til NRK.

– Det er så mange ting som ikke fungerer på Ahus og på OUS, så dette er definitivt ikke siste kapittel i boka, sier Moe.

Han er ikke så overrasket over at Høie ikke krever en granskning av sammenslåingen.

– På mange måter så høres jo Høie nå ut som vår forrige helseminister, Jonas Gahr Støre. Avgjørelsene handler om hvilken stol man sitter på, og nå er Høie helseminister og vil han at ting skal være bra, slik som også Støre ville, forklarer han.

– Fått ny innsikt

Jonas Gahr Støre sa også tidligere i år at han syntes at sykehussammenslåingen har vært gransket nok.

– Etter at Høie har blitt helseminister har han fått ny innsikt, og det er stor forskjell om man befinner seg i opposisjon eller som statsråd. Dette har tatt Høie fått kjenne konsekvensene av, forteller redaktøren.

Han forklarer at så å si alle har krevd en granskning av prosessen, med unntak av de sittende helseministrene.

– Hvordan kan man en dag mene at det er behov for granskning og en annen dag ikke mene det?

– Spørsmålet er om han har tatt avgjørelsen på bakgrunn av strategi eller om han faktisk har fått ny informasjon som har gjort at han har ombestemt seg, avslutter Moe.