NRK Meny
Normal

Hevder han var psykotisk da han drepte vennen (22)

Hvorvidt tiltalte var tilregnelig eller ikke blir det sentrale når rettssaken etter drapet på Bislett starter i Oslo tingrett mandag. De sakkyndige er ikke enige.

"Gud" på veggen

Tiltalte ble pågrepet i bakgården til bygården på Bislett i Oslo. På veggen i trappoppgangen stod det skrevet «Gud» med skrift i blod.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Da politiet kom til adressen i Pilestredet i Oslo ved 02.30 tiden natt til 30. oktober 2011, var inngangspartiet fullt av blod. De rykket ut etter melding om husbråk med personskade i bygården på Bislett. I en leilighet i tredje etasje fant de en død mann.

Andreas Nilstad

Andreas Nilstad, som opprinnelig kommer fra Hemsedal i Buskerud, ble 22 år gammel.

En 23 år gammel mann står tiltalt for drap og drapsforsøk under særdeles skjerpende omstendigheter og trusler mot en tredje person når rettssaken starter i Oslo tingrett 12. august.

– Han ser fram til å få saken opp for retten og å få gjort opp det han kan få gjort opp. Han har det veldig vanskelig med tanke på hva han har påført andre, sier Harald Stabell, som er tiltaltes forsvarer.

Husker lite

22 år gamle Andreas Nilstad døde etter å ha blitt stukket en rekke ganger i hodet brystet og ryggen med kniv. En annen kamerat ble alvorlig skadet etter gjentatte knivstikk. Han rømte og kom seg i en taxi til legevakten.

Ifølge tiltalen ville også han dødd etter kort tid om han ikke hadde fått medisinsk hjelp så fort.

I bakgården pågrep politiet en 21 år gammel mann, også han skadet. Han var iført kun undertøy og hadde et kors risset inn i brystet, og på veggen var det skrevet «Gud» med blod.

– Det er ting han ikke husker. Han husker kun bruddstykker av det som skjedde, sier Stabell.

Video 5bfa95e2-aa2f-41ea-bd38-62bd1434805f.jpg

Harald Stabell er 23-åringens forsvarer. Dette intervjuet ble gjort etter det første møtet med tiltalte.

Tre av fire sakkyndige mener han ikke kan straffes

Et sentralt tema i retten blir hvorvidt tiltalte var tilregnelig eller psykotisk på gjerningstidspunktet, og dermed utilregnelig. Tiltalen tar utgangspunkt i at han skal dømmes som tilregnelig, til tross for at tre av fire sakkyndige i saken mener det motsatte.

To sakkyndigpar har utarbeidet rapporter i saken. De to første psykiaterne mente først at mannen var tilregnelig, før de snudde og kom fram til motsatt konklusjon. To nye sakkyndige ble så oppnevnt.

Carl Graff Hartmann

Aktor Carl Graff Hartmann

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Etter at sakkyndigpar nummer to hadde utført sine undersøkelser, konkluderte de to ulikt om den siktedes mentale tilstand da han drepte barndomskameraten. Tre av de sakkyndige mener altså at tiltalte ikke var tilregnelig og dermed ikke kan dømmes til fengsel.

– Likevel går påtalemyndigheten for en tiltale hvor de tar utgangspunkt i at han var tilregnelig. Dette blir interessant og spennende, sier Stabell.

Aktor og forsvarer uenige om psykose

Tiltalte selv mener han var psykotisk da han drepte vennen og ikke kan dømmes til fengsel.

– Han erkjenner de faktiske forhold, men ikke at han var tilregnelig. Han mener han var psykotisk, og med en psykose som ikke kan tilbakeføres til rus, sier forsvarer Stabell.

– Vi mener at tiltalte ikke var psykotisk, eller at psykosen var rusutløst og at han dermed kan straffes som tilregnelig, sier statsadvokat og aktor i saken, Carl Graff Hartmann.

Dersom retten mener at tiltalte var psykotisk i gjerningsøyeblikket, vil aktoratet legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Det er satt av fem dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Knivdrap ved Bislett

Mannen som nå er tiltalt for drap og drapsforsøk var selv skadet og ble sendt til sykehus.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
Pilestredet 70

Blomster og lys utenfor Pilestredet 70 etter drapet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy