Hopp til innhold

Hun har laget hatter til Sonja, Mette-Marit og Janet

Etter 20 år i bransjen viser hattedesigner Mona Strand frem over 100 hodekreasjoner på Kunstindustrimuseet i Oslo.

Hattedesigner Mona Strand viser fram ulike kreasjoner.

– Det er kjempehyggelig å lage hatter til de kongelige, men jeg har ikke lyst å snakke så mye om det. Hatter er for alle, ikke bare det øverste lag. Jeg påstår at folk som bruker hatt får et morsommere liv, sier Mona Strand.

Da hun tok av seg solbrillene så jeg at det var Janet Jackson.

Mona Strand

Hun utdannet seg først til frisør, men måtte omskoleres etter at hun utviklet eksem.

– Jeg bruker mye hår i hattene mine og har fortsatt litt av frisøren i meg. Man kan bruke hva som helst i hatter. De skal ikke vaskes på samme måte som klær for eksempel, sier Mona Strand.

– Litt galskap

Mona tok hovedfag ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ble lærling hos modistfagets førstedame May Aubert. Ferdig utdannet åpnet hun egen butikk på St. Hanshaugen i Oslo, hvor hun fortsatt holder til.

– Jeg synes det er så morsomt å jobbe med formene. Det er fortsatt gøy etter 20 år, jeg kunne holdt på med det hele tiden. Det er litt galskap, ler hun.

Hattene hennes beskrives ofte som fargerike, kreative og humoristiske. Hun lager rundt 100 hatter i året og bruker materialer som filt, fjær, strå, plast og fiber.

– Jeg tillater å kalle meg hattekunstner, sier hun.

Strand har bidratt med sine hodeplagg i film-, teater- og fjernsynsproduksjoner, på visninger og ved utallige utstillinger i Norge og i utlandet.

Tatt på senga av Janet Jackson

I 2011 fikk hattedesigneren en telefon fra et hotell i Oslo. De lurte på om hun kunne ta imot en spesiell kunde, men ville ikke si hvem.

– Inn i butikken skred en kvinne med fotsid kjole, hette og solbriller. Jeg kjente henne ikke igjen, men da hun tok av seg solbrillene så jeg at det var Janet Jackson. Jeg ble tatt på senga.

Popstjernen Janet Jackson var i Oslo i forbindelse sin Europa-turné.

– Hun hadde et veldig lite hode og jeg lager ofte hatter som er litt større. Hun endte opp med en ganske ordinær herrehatt, sier Strand, som feiret det celebre besøket med å spise iskrem sammen med barna etterpå.

Saken fortsetter under bildene.

Veksthus med hatter

I utstillingen som åpner på Kunstindustrimuseet i morgen viser Mona Strand verket Veksthus. Det er en installasjon av hodebekledninger laget i samarbeid med tekstilkunstner Marianne Pedersen. Installasjonen er Strands egen tolkning av sin virksomhet som kunstner og hattemodist gjennom 20 år.

– Jeg tenker at jeg dyrker frem hver enkelt hatt, slik en gartner pleier og dyrker frem sine eksotiske planter. Hattene er kortreist og det er småskalaproduksjon. Lite går til spille og jeg bruker materialer på nytt.

Hatteportretter

Kadra Yosuf

Kadra Yusuf kjøpte hatt av Mona Strand som hun brukte på 17.mai i år.

Foto: Privat

I tillegg vises hattene i fotoutstillingen «Hatteportretter» med portretter av fotograf André Clemetsen. Clemetsen har arbeidet frem 20 ulike fotoideer, fra rene og enkle motiver til mer fantasifulle settinger.

Flere kjendiser har stillt opp i ulike kreasjoner, deriblant Kadra Yusuf som også er kunde av hattedesigneren. Yusuf kjøpte sin første hatt da hun ble invitert til å tale på 17. mai i Slottparken forbindelse med Grunnlovsjubileet i år.

– Jeg ville være ekstra fin og tok kontakt med Mona, som er min tidligere nabo. Hun kom med ulike forslag og resultatet ble flott. Jeg følte meg ekstra fin og det var ordentlig stas, sier Kadra Yusuf, skribent og forfatter.

Kadra Yusuf kan tenke seg å bruke hatt oftere. Allerede i morgen har hun planlagt å ta på seg Mona Strands hatt på nytt.

– Jeg er invitert til åpningen av utstillingen på Kunstindustrimuseet og hatten skal selvsagt brukes. Jeg gleder meg til å åpne hatteboksen igjen, sier Kadra Yusuf.

Utstillingen åpner 12. september på Kunstindustrimuseet.