I dag slukkes signalene

Folk i hovedstadsområdet må fra i dag ta i bruk dekoder for å unngå svarte TV-skjermer.

Bakkenett

Har du vanlig antenne på TVen i Oslo eller Akershus må du kjøpe dekoder før 20. mai for å beholde TV-signalet.

Foto: NRK

Det digitale bakkenettet i Oslo og Akershus åpnet 6. september i fjor. I dag slukkes det analoge nettet.

Folk i området som har TV med vanlig antenne må dermed gå til innkjøp av en dekoder for å unngå svarte TV-skjermer.

Nytt digitalt fjernsynsnett

Et nytt digitalt fjernsynsnett skal erstatte det gamle analoge, og det første analoge bakkenettet ble slukket i Rogaland 4. mars i år.

Det gamle kringkastingsnettet har ikke plass til flere kanaler eller mer innhold, og den nye digitale teknologien vil gjøre det lettere å utnytte frekvensene.

Den eneste måten å ta i bruk det nye nettet på er ved å kjøpe en dekoder. Stortinget har bestemt at prisen for enkle dekodere ikke skal overstige 1500 kroner, og dekodere kan kjøpes i elektronikkbutikker.

- En jungel av tilbud

Dekodervalg er en av tingene folk har spørsmål om når de taster nummeret 815 52 900. Dette telefonnummeret er opprettet av Medietilsynet, og konsulenter her skal gi publikum svar på spørsmål om overgangen til digital-TV.

- Folk som ringer inn lurer på forskjellige ting, men et spørsmål som går igjen er hva det beste tilbudet er. Det er blitt en jungel av tilbud der ute, med alle slags priser og tilbud, i tillegg til mye informasjon og komplisert teknologi. Så folk forteller oss hva de vil ha og hva de ønsker å se på TV, og da prøver vi å finne ut det som er mest økonomisk lønnsomt for dem, forteller konsulent Knut Persson.

- Sinte og irriterte

Områdeleder Tor Erik Engebretsen i Medietilsynet forteller at omleggingen har gått bra så langt, men at en av utfordringene har vært å imøtekomme henvendelser fra folk som har måttet gjøre endringer.

- Vi har fått en del henvendelser fra folk som er sinte og irriterte på at de har måttet gjøre noe og at det koster penger. Men i det store og hele så er folk flest fornøyde, sier han til NRK Østlandssendingen.

Dersom du har kabel-TV, parabol-TV eller IPTV trenger du ikke dekoder for å beholde TV-signalene.

For mer informasjon om digital-TV med vanlig antenne kan du ringe 09595.

Les svar fra nettmøte om det digitale bakkenettet