NRK Meny
Normal

I dag kan det bli veldig lange vinterferiekøer

Statens vegvesen venter køer fordi mange skal hjem fra vinterferien i dag. Og husk at Brynstunnelen er delvis stengt.

Kø på Østensjøveien, E6 nordfra og Ring 3.

Forrige søndag var det så mye kø på Østensjøveien, E6 nordfra og ring 3 at Statens Vegvesen måtte åpne et av løpene i Brynstunnelen igjen. I dag er det ingen muligheter for å gjøre noen endringer, og kapasiteten er kraftig redusert. Her fra E6 på Helsfyr.

Foto: Statens vegvesen

Søndag ved 15:30-tiden meldes det om mye trafikk og kø på E16 gjennom Hønefoss og videre sørover mot Sollihøgda mot Sandvika, samt på E6 gjennom Lillehammer og på Rudshøgda.

– Blå himmel, sol som skinner og fine forhold i fjellet gjør at vi venter vinterferierushet først utpå ettermiddagen og kvelden i dag, sier vaktoperatør Annie Serup hos Statens Vegvesen.

Det var ikke spesielt mange biler med skiboks på taket på veiene i går eller i natt, ifølge Veitrafikksentralen, noe som kan tyde på at de fleste har utsatt hjemreisen til i dag.

E6 nordfra og E16 over Sollihøgda er de to «kritiske» strekningene, og det er selvfølgelig en ekstra utfordring med Brynstunnelen på ring 3 som har stengt det ene løpet, slik at kapasiteten der dermed er mer enn halvert.

Den ble redusert med 3.000 biler i timen fra 22. februar.

Her kan du se om det er forsinkelser på de store veiene i Oslo og Akershus.

Ingen muligheter for å endre

Forrige helg stengte hele Brynstunnelen, noe som ga trafikkaos over store deler av området. Da valgte Statens Vegvesen å åpne det ene løpet likevel.

– Vi har ingen muligheter for å gjøre noen endringer i dag for å slippe gjennom mer trafikk. Arbeidet inne i tunnelen er i gang, sier leder for tunnelprosjektet Hilde Ulvik.

Det er skiltet for mulige omkjøringsveier, og vaktoperatør Annie Serup anbefaler folk å sjekke om de har mulighet til å unngå tunnelen.

– Noen kan ta riksvei 22 fra Lillestrøm, andre kan ta Mosseveien.

I morgen

– La bilen stå, oppfordrer prosjektleder Hilde Ulvik i Statens vegvesen.

Hun ber dem som må kjøre bil, om å bruke riksveiene og unngå lokalveiene, hvor det ferdes mange myke trafikanter.

Forrige mandag uteble det store kaoset, men mange var altså på vinterferie.

– Må du ta bilen, så kjør sammen med en nabo, en kollega eller en kamerat. Eller ta bilen til en innfartsparkering og reis kollektivt derfra, sier hun.

Mandag morgen åpnes nye innfartsparkeringer på Tusenfryd, Vinterbro, Hvam og Olavsgaard, som er et midlertidig tilbud mens tunnelen er stengt.

På E18 Mosseveien og deler av ring 3 er elbilene kastet ut av kollektivfeltet, slik at bussene skal få fritt leide mens Brynstunnelen renoveres frem til neste sommer.