Hvordan var været her på 17. mai 1814?

Ikke så ulikt morgendagens meldte vær skal vi tro dagboken til en bonde i Hamar.

Eidsvollsbygningen

SOLSKINN PÅ EIDSVOLL: Lørdag er det meldt solskinn og varme over Eidsvollsbygningen, og mest sannsynlig var ikke været så annerledes da de feiret etableringen av grunnloven for 200 år siden.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Det fantes ingen målestasjoner i 1814. Likevel har meteorologene funnet en kilde som kan si noe om hvordan været var på Eidsvoll på 17. mai 1814, skriver meteorologisk institutt.

– Da det slo meg at jeg kanskje satt på informasjonen om hvordan været var på 17. mai for 200 år siden, ble jeg veldig spent, sier Elin Lundstad til NRK.

Hun er klimaforsker og har studert hvordan været var på Hamar mellom 1749 og 1853.

– Likt morgendagen

Under forskningen brukte hun gamle dagbøker og de er kilden til hvordan været var på grunnlovsdagen i 1814. Dagboknotatene er fra en bonde som bodde på Åker gård like ved Mjøsa, som er en av de eldste gårdene i landet.

– De var flere generasjoner fra militæret og det er bonden Eilert Ditleif Todderud som var 3. generasjon ved gården som skrev om været på 17. mai:

– Modent Solskinds Veyr, skriver han den 17. mai.

Dagen etter, den 18. mai skriver han:

– Deylig Varmt Solskinds Veyr

Dermed kan det virke som både Eilert og de som feiret etableringen av grunnloven den 18. mai på Eidsvoll hadde ganske lignende vær som det vi selv venter på lørdag.

Samme værtype

Selv om gården ligger i Hedmark er det ikke mye tvil om at været på Eidsvoll var det samme.

– Det er ikke så langt fra Hamar til Eidsvoll og de pleier å ha samme værtype. Derfor antar vi at det også var sol i Eidsvoll på grunnlovsdagen, sier Lundstad.

Hun sier at han har skrevet om en periode med lignende vær.