NRK Meny
Normal

Hvor er Kristiania?

Les ukas fredagskåseri av Truls Martinsen. Vil byens sentrum få et krinolineklingende navn? Og er det greit at bare langbeinte klarer å skritte seg fram i Oslos gater?

Hestetrikk
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Torsdag neste uke risikerer vi å våkne opp til det krinolineklingende navn Kristiania, de av oss som akter oss til Bankplassen for å krangle med sjefen for Norges bank om renten på boliglånet.

Nytt bynavn

Det kan nemlig skje at flertallet i bystyret kvelden før har gitt strøket nytt navn.

Det kan skje hvis det vanlige flertallet i Rådhuset støtter Venstres forslag for å skrive seg inn i byens historie ved å gi nytt liv til et bynavn som ble forkastet for over åtti år siden etter tre hundre års anger.

Går det som det vanlige flertallet vil, blir det bare et spørsmål om Kristiania skal skrives med en vanlig norsk K, eller Ch, som smaker mer av kongelig dansk.

Alle skal til sentrum

Men egentlig vil det bety lite om bystyrets flertall frister Kristiania med K eller Ch. Folk skal til sentrum, uansett hvilket navn de setter på strøkene rundt det uklare området som i dag oppfattes lett og greit som Oslo sentrum.

Uansett hvilket navn som velges, så har en hver by, stor eller liten et sentrum, og det er dit folk skal, ikke til Kristiania med K eller Ch. De aller fleste utenfor Rådhuset, eksperter på byen og dens historie, og næringsdrivende i sentrum som har åpnet et halvt øye for saken synes hele navnebyttet er noe tull, eller i beste fall stilt seg helt likegyldig. Dessuten tar det tid å innarbeide et nytt navn på et gammelt strøk.

Parkeringsplass

Kvadraturen, som ligger midt i strøket, er ennå ikke innarbeidet etter femti år. Hvilke store og stygge navneskilt må settes opp for å får et navnenytte til å gå fortere, kan man spørre. Samme hvor store og stygge de blir, vil det neppe skremme folk fra å oppfatte Oslo sentrum som byens sentrum. Det eneste som kanskje kan gi feste for Kristiania-navnet er om hele området ble gjort om til en kjempestor gratis parkeringsplass. Da, kan hende, vil folk kjøre i kø til Kristiania. Det funket for Ibsen-huset. Alle med bil fant fort ut hvor det er. Fortsatt heter det Ibsen-huset i folks hoder, selv om det er lenge siden navneskiltet ble revet ned.

Full av snø og bønder

Vil vil heller ikke ha mer snø. Vi har fått mer enn nok. Det er ikke plass til mer.Byen er full av bønder med digre traktorer som måker og freser bort massene så godt de kan, men gatene er smale som krøtterstier, og på fortauene, dit snøen freses, er det bare de mest langbeinte som klarer å skritte seg fram . Snart blir snøen på fortauene til holke og is, og da blir det enda mer gøy å være fotgjenger.

Det går tregt å ta seg fram i vintergatene, men omsider klarte også representantskapet i Oslo Høyre å ta seg fram til en nominasjonsmøte hvor det uttalte mål var å fornye Oslo-partiets lille gruppe på Stortinget. Nominasjonen startet frisk med å gjenvelge enstemmig - og med stående applaus - på førsteplass en kandidat som har sittet hele 28 år sammenhengende på Oslo-benken.

Vi gratulerer med fornyelsen! Men det er forståelig å velge politisk tyngde hvis Oslo Høyre skal ta opp kampen med partifeller i fjell og fjord om lederskapet i partiet. God helg!