Hver dag pipler gift fra Oslo lufthavn ut i en bekk på utsiden

Flyplassen hadde egentlig frist til i fjor sommer med å starte rensingen av grunnvann som er forurenset av miljøgiften PFOS. Ennå er ikke flyplassen klar til å starte opp, og for hver dag som går lekker giftstoffet ut i naturen. Nå er de lei i Miljødirektoratet.

SAS-fly tar av fra Gardermoen

SIVER UT: Miljøgiften kommer fra brannøvingsområdet til flyplassen. Oslo lufthavn mener det ikke er riktig at de ikke har gjort noe for å stoppe forurensningen. Arkivfoto.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Miljøgiften kommer sivende fra flyplassens brannøvingsområde hvor det i mange år ble brukt i brannskum.

Stoffet som forsvinner ut i naturen står på myndighetenes verstingliste. Det mistenkes å være kreftfremkallende og gi fosterskader hos dyr.

Miljødirektoratet er ikke fornøyd med flyplassens håndtering av problemet. De har nå satt ned foten og nekter å gi flyplassen flere utsettelser.

– Nå er vi veldig utålmodige. Vi syns det har tatt lang tid og det er kjempeviktig at de kommer i gang. Stoffet brytes ikke ned, er giftig og absolutt ikke ønskelig i naturen, sier seksjonsleder Ingvild Marthinsen i Miljødirektoratet.

– Skal rydde opp så snart som overhodet mulig

Grethe Østby Stave, avdelingssjef ved OSL

Grethe Østby Stave ved Oslo lufthavn sier de vil rydde opp så raskt som mulig.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Det har gått fire år siden de først krevde at OSL måtte rydde opp i forurensningen.

– Vi har ett mål, og det er å rydde opp så snart som overhodet mulig, sier sjefen for vann og avløpshåndtering ved Oslo Lufthavn, Grethe Østby Stave.

Hun mener det er feil å si at flyplassen ikke har gjort noe for å stoppe forurensningen siden første pålegg fra myndighetene kom i november 2013.

– Vi har blant annet etablert en prosjektorganisasjon. Vi har gjennomført en omfattende konkurranse etter statlige regler, og det tar faktisk som regel et år alene. Vi har boret over 20 tiltaksbrønner, sier Stave.

Men rense har dere ikke begynt med?

– Trykket på knappen og satt i gang rensingen har vi fortsatt ikke gjort, nei, sier Stave.

– Nok er nok

Ingvild Marthinsen i Miljødirektoratet

Ingvild Marthinsen og Miljødirektoratet er utålmodige.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Hvilke selskaper og hvilke løsninger som skal brukes for å bli kvitt giftstoffet har Oslo lufthavn ennå ikke bestemt seg for. Og det kan fortatt gå lang tid før oppryddingen starter.

Etter den siste og utsatte fristen fra Miljømyndighetene skulle de ha begynt 1. februar, men lufthavnledelsen har bedt om ny utsettelse til nyttår.

Det kommer de ikke til å få.

– Vi er bekymret for at det lekker ut og har derfor sagt nei til utsatt frist. Nok er nok, nå de komme i gang med tiltak, sier Marthinsen i Miljødirektoratet.

Video Forbudt miljøgift funnet i grunnvannet på Gardermoen

Se video fra 2011.