NRK Meny
Normal

Hundrevis av husstander uten nett

Hundrevis av husstander på Romerike i Akershus har mistet nettdekningen. Innbyggerne må reise til venner og bekjente for å få betalt regningene sine.

Tommy Lofthus

FORTVILET: Tommy Lofthus fra Gan i Fet må dra til venner og familie for å betale regningene sine.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Nesten med en gang jeg skrur på PC-en min får jeg en feilmelding om at jeg ikke er koblet på nett, sier Tommy Lofthus til NRK når NRK besøker ham hjemme i Gan i Fet kommune i Akershus.

Årsaken til at Lofthus og de andre innbyggerne nå har mistet nettdekningen er at leverandøren Nextnet har sagt opp avtalen.

Vi må ta med oss regningene våre til familie og venner for å betale dem. Det er ganske frustrerende.

Fra 1. mai var det ikke lenger nettdekning for flere hundre husstander på Romerike.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bredbånd

DU ER IKKE KOBLET TIL NETTVERKET: Denne beskjeden får Tommy Lofthus når han forsøker å åpne et nettleser på PC-en hjemme.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Ikke lønnsomt å drive

Ifølge Romerikes Blad ble det i 2009 inngått en avtale mellom Akershus fylkeskommune og Nextnet for 11 kommuner i fylket. Det ga bredbåndsdekning til i overkant av 800 husstander. Avtalen gjaldt for ett år, men nå har selskapet drevet i fem.

– Det er ikke økonomisk lønnsomt for oss å drive dette lenger. Vi har i altfor lang tid subsidiert innbyggerne i dette området, men det er ikke forsvarlig lenger, sier administrerende direktør Pål Eivind Vegard i Nextnet til NRK.

Kundene har fått råd om å bruke mobilnett, men fortviler over at det dårlig dekning i området.

– Vi må prioritere de områdene med flest innbyggere først. Det er beklagelig at folk får litt vanskeligere hverdag, men det er ikke vårt ansvar. Vi har forholdt oss til den avtalen som i sin tid ble inngått, sier Vegard.

Folk i området har imidlertid sagt seg villig til å betale mer for å beholde tilgangen til internett. Men ifølge Vegard vil det eventuelt være snakk om en urealistisk prisøkning.

– Det er snakk om et prisnivå som jeg ikke tror noen hadde vært villig til å betale. Nå forsøker vi å legge til rette for at noen andre vil ta over tjenesten. Det er et par interessenter som har meldt seg.

Han kan likevel ikke garantere at absolutt alle innbyggere vil få et nytt tilbud.

Internett ingen rett

Tro det eller ei, men nettdekning er ingen rett for det norske folk. Ifølge Post- og teletilsynet har myndighetene leveringsplikt på telefon, men ikke på bredbånd.

Mange steder i landet er det ikke realistisk å få verken fiber eller annet høyhastighetsbredbånd frem til døra. Men en relativt ny støtteordning for utbygging av bredbånd kan bidra til at flere får tilgang til nett.

– Støtteordningen skal finansiere bredbåndsutbygging i områder hvor de kommersielle aktørene ikke finner det lønnsomt å bygge ut bredbånd, sier Einar Lunde i Post- og teletilsynet til NRK.

I 2014 er tilskuddspotten på 200 millioner kroner. Kommuner og fylkeskommuner kan søke om pengene.