NRK Meny
Normal

– Hadde Sigrid blødd i bilen, hadde vi funnet spor etter det

OSLO TINGRETT (NRK.no): Hundeføreren som fant Sigrid, sier hunden Rasko etter all sannsynlighet ville markert dersom Sigrid hadde blitt fraktet blødende i bil fra stedet hun forsvant.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet død 3. september i fjor.

Foto: Privat / NTB scanpix

Etter åtte dager med rettsforhandlinger er spørsmålet om hva som egentlig skjedde med Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) etter at hun forsvant fra Østensjø natt til 5. august i fjor, og frem til hun ble funnet død en snau måned senere, fortsatt ikke endelig besvart.

Politiets kriminalteknikere fant blodet hennes i campingvogna som tiltalte disponerte inne på låven, og mener hun har blitt utsatt for stump vold der.

Obduksjonen av kroppen til den 16 år gamle jenta kunne likevel ikke gi klare holdepunkter for å si om hun hadde blitt påkjørt eller ikke, før hun ble funnet død, eller andre årsaker til døden.

Sist ut i rekken av vitner som har forsøkt å opplyse retten om dette temaet, er hundefører Kai Iversen fra Oslo-politiet, som var med på det omfattende søket etter 16-åringen.

Sammen med kriminalsøkshunden «Rasko» fant han Sigrid død i et skogholt på Kolbotn 3. september i fjor.

Den rutinerte hundeføreren forteller at han ble bedt om å bidra i søket allerede dagen etter at Sigrid forsvant. Det ble da gjennomført flere søk rundt barnehagen på Østensjø, der politiet mener Sigrid ble bortført.

Iversen forteller at hundene i den forbindelse ikke gjorde et eneste funn av verken blod eller sæd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tiltalte og bil

Det er denne grønne bilen, av merket Citroën, politiet mener den tiltalte 38-åringen brukte natt til 5. august 2012, da Sigrid forsvant. Mannen i gjenskinnet i ruten er tiltalte selv, men 38-åringen mener bildet kan ha blitt manipulert.

Foto: Politiet

– Ville funnet det

Iversen, som oppgir å ha 30 års erfaring med hundesøk, forklarer i retten onsdag at kriminalhunden Rasko kan markere på blodfunn så små som et knappenålshode.

Hundeføreren forteller også at man i forbindelse med Sigrid-saken har gjennomført hundesøk av totalt 22 biler. Dette gjelder blant annet den grønne Citroën-en politiet mener den tiltalte 38-åringen kjørte natten Sigrid forsvant.

Politiets kriminalsøkshunder er spesialtrente til å si fra med en gang de finner blod, sæd, nedgravde gjenstander eller døde personer.

Iversen sier at det ikke har blitt gjort funn av Sigrids blod i bilen den tiltalte disponerte, til tross for at den har blitt gjennomsøkt ved tre anledninger.

– Dersom Sigrid hadde blitt fraktet vekk blødende i denne bilen, hadde hunden kunnet markere på dette? spør aktor Nina Prebe.

– Det ville forundret meg veldig om vi ikke hadde funnet det. I en annen sak har vi søkt en uke etter, etter at en bil hadde blitt vasket, og da fant vi det, sier Iversen.

Det er tidligere kjent at den tiltaltes grønne Citroën har blitt støvsugd og ryddet i løpet av den snaue måneden som gikk fra Sigrid forsvant, til 38-åringen ble pågrepet. Artikkelen fortsetter under bildet.

Kai Iversen

Hundefører Kai Iversen forklarte seg onsdag om de omfattende søkene som ble gjort etter Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Foto: Svein Olsson/NRK

Skulle ikke søke i skogholt

Hundefører Iversen forklarte seg også om kvelden han fant Sigrid Giskegjerde Schjetne død. Han ble oppringt på kvelden 3. september, etter at politiet hadde pågrepet to personer de mente hadde tilknytning til Sigrid-saken.

Iversen tok med seg kriminalhunden Rasko ut til den tidligere medsiktedes garasje ved Tømteveien på Kolbotn. Han lot først hunden bli igjen i bilen, for å kikke litt rundt på området.

Kai Iversen og kriminalsøkshunden Rasko

Kai Iversen og kriminalsøkshunden Rasko, her avbildet ved en annen anledning, fant Sigrid Giskegjerde Schjetne død 3. september i fjor.

Foto: ARKIVFOTO: Politiet

– I utgangspunktet skulle vi bare søke i biler, på verkstedet og plassen foran, men jeg la merke til en skrent også, der det var mye skrot, forteller Iversen.

Han tok derfor med seg Rasko ned til skrenten. Etter å ha gått rundt i skogholtet en kort periode, løp Rasko bort og markerte ved stedet der Iversen tidligere hadde lagt merke til at det lå mye skrot.

Liklukt

Der dro Iversen vekk en stein, og noe grønt bomullsstoff. Han tilkalte deretter en annen politibetjent.

– Vi bærer vekk kvist og stein, og ser en isolasjonsmatte, som vi løfter til siden. Da ser vi en bylt, og det vi trodde var ståltråd, men som vi senere har skjønt var hydraulikkrør, sier Iversen.

Han forteller at bylten ikke «nødvendigvis så ut som et menneske», og får beskjed om å gjøre videre undersøkelser, da det ikke lot seg gjøre å få tilkalt en kriminaltekniker på dette tidspunktet og han også har opplæring i åstedsundersøkelser selv om det ikke er spesialfeltet.

– Jeg tar en skalpell, skjærer i det aller ytterste laget, og trekker litt i kantene. Jeg kjenner da en veldig markant lukt, som jeg mener å kunne identifisere som liklukt, sier Iversen.

Hundeføreren ber på dette tidspunkt om at kriminalteknikere fortsetter undersøkelsene, og Ole Morten Størseth overtar. Størseth har tidligere forklart at krimteknikere jobbet gjennom hele natten for å sikre spor på stedet.

Sigrid-saken: VW Passat politiet mener ble brukt for å frakte den døde (forfra)

Politiet mener Sigrid ble fraktet fra låven på Bryn til funnstedet på Kolbotn i Passaten, som den tiltalte lånte av en bekjent.

Foto: Politiet

Ingen funn i Passaten

Iversen fortalte også at det har blitt gjennomført søk av den grå Passaten politiet mener tiltalte brukte til å frakte Sigrid ifra låven til funnstedet. Heller ikke i denne bilen, som den tiltalte lånte av en venn, ble det gjort noen markeringer.

Forsvarer Thomas Randby spurte senere hvordan Iversen tolket dette. Hundeføreren svarte da at kriminalsøkshunder ikke nødvendigvis er i stand til å gjøre makeringer, dersom noe har blitt pakket inn.

– Vi merker oss at politiet ikke har funnet spor av Sigrid i noen av de to bilene, sier Randby til NRK.no.

Han påpeker at han ikke ønsker å komme med noen nærmere vurdering av bevisene før avslutningsprosedyrene.

Fant plate med blod som var fjernet fra campingvogna

Politimannen og hundene hans gjorde også søk på låven der politiet tror Sigrid ble drept.

I retten forklarte Ivsersen hvordan han sammen med hundene blant annet lette etter mulige interessante gjenstander eller blodspor på veien inn til campingvogna.

Kriminalsøkshunden Trixie arbeider

Her sees kriminalsøkshunden Trixie på let etter biologiske spor under en trening.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han forteller hvordan han først søkte fram og tilbake langs den smale stien til campingvogna med én hund uten treff.

– Så søkte jeg det samme strekket med hunden Trixie. Hun går, og så stopper hun plutselig, forteller Iversen fra vitneboksen i retten.

Da han kommer bort til hunden ser han at den tydelig er interessert i noe inne i en åpning mot den gamle teglsteinsovnen.

– Da tok jeg kontakt med kriminalteknikeren og sa at hun hadde markering på ei plate, sier politioverbetjenten fra hundetjenesten.

Kriminalteknikerne sikret så plata, og den ble sendt til analyse for blodspor hos Folkehelseinstituttet.

Plata viste seg å ha blod fra Sigrid Giskegjerde Schjetne på seg, og politiet mener den må ha ligget i bunnen av senga i campingvogna.

Vær med kriminalsøkshunden Trixie og hundefører Kai Iversen fra hundetjenesten til Oslo politidistrikt på jakt etter biologiske spor på en parkeringsplass i Oslo. For å trene hunden har de lagt ut noen dråper sæd for et døgn siden. Så må hunden lukte seg frem.

VIDEO: Vær med kriminalsøkshunden Trixie og hundefører Kai Iversen fra hundetjenesten til Oslo politidistrikt på jakt etter biologiske spor på en parkeringsplass i Oslo. For å trene hunden har de lagt ut noen dråper sæd for et døgn siden. Så må hunden lukte seg frem.

PS: Hunden Rasko, som har jobbet med kriminalsøk i Oslo-politiet i flere år og fant Sigrid, døde for en tid siden. Rasko var, sammen med hunden Trixie, blant hundene som var mest benyttet i forbindelse med Sigrid-saken.