NRK Meny
Normal

Hummeren kan bli fredet i Oslofjorden

Fra neste høst kan det bli forbudt å fiske hummer i havnebassenget i Oslo. Årsaken er at arten er truet.

Hummeren kan bli fredet i deler av Indre Oslofjord. I dag tidlig startet det som for mange er et av årets store høydepunkter, nemlig hummerfiske

Torsdag gikk startskuddet for årets hummerfiske. Oslo kommune skal sammen med nabokommunene bruke denne hummersesongen til å kartlegge hvor og hvor mye det fiskes.

– Vi ønsker å etablere vernesone i Oslofjorden, slik det er gjort en del andre steder med stor suksess. Slik kan framtidige generasjoner få nyte godt av hummer og hummerfiske også om 50 og 100 år, sier miljøbyråd Guri Melby.

Sier ja til vernesoner

Selv hummerfiskerne ønsker fredning i deler av Oslofjorden.

Tore Henning Larsen

POSITIV: Hummerfiskerne vil gjerne bidra til å sikre bestanden i årene framover, sier Tore Henning Larsen.

Foto: Nadir Alam / NRK

Tore Henning Larsen fra Nesodden sier at han har sett en betenkelig utvikling i hummermiljøet.

– Vi hobbyfiskere er blitt litt for ivrige, det er dessverre en del ulovlig fiske. Noen tjuvstarter og noen tar hummer utenom sesong, sier Larsen.

Han bryr seg ikke om at det kan bli siste året på en god stund at han kan fiske på Nesodden. Han tror fredning kan føre til at forholdene blir bedre.

– Hvis hummeren kan få lov å gå i fred vil det være positivt for hele fjorden. Det spiller ingen rolle for meg om det blir forbud mot fiske både rundt Nesoddtangen og i havnebassenget, det er masse andre områder igjen i fjorden, sier hummerfiskeren.

Politisk behandling

Guri Melby

ØNSKER VERN: Miljøbyråd Guri Melby er bekymret for at hummeren skal forsvinne i Oslofjorden.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Ifølge miljøbyråden ønsker Fiskeriedirektoratet å vite hvor stor utfordringen er i hummerbestanden i havnebassenget før direktoratet avgjør om noen soner kan bli vernet.

– Derfor skal vi nå følge med og dokumentere hvor mange tegner som settes ut. Det skal danne grunnlaget for en bystyresak, med håp om at vi neste sesong har fredningssoner i Oslofjorden.

I tillegg skal kommunen vurdere hvilke soner som er viktigst for hummeren.

– Det betyr ikke at vi sier nei til alt fiske av hummer i Oslofjorden, men at vi etablerer noen soner der hummeren er trygg, slik at vi kan få opp bestanden over hele fjorden.

Viktig del av naturen

Hummer i Oslofjorden

TRIVES: Hummeren liker seg godt i de kunstige revene i havnebassenget i Oslo og spiser blåskjell og andre dyr som kan hope seg opp i fjorden.

Foto: Jonas Thormar / UiO

Forsker Hartvig Christie fra NIVA mener det er avgjørende å holde hummerbestanden oppe i Indre Oslofjord. Han sier havdyret er viktig for å sikre den vellykkede rehabiliteringen havnebassenget i Oslo fikk etter at de kunstige revene ble satt inn.

– Vi trenger hummeren her fordi den spiser opp andre dyr som ellers ville bli liggende igjen og råtne på bunnen. Nå har man fisket så mye at det kan ta litt tid før bestanden bygger seg opp igjen.

– De kunstige revene har vist seg å være gunstige boliger med et fantastisk matfat for hummeren, så det er klart at en fredning i havnebassenget vil være en fordel for formeringen og rekruttering av hummer fra resten av fjorden, sier Christie.

Kunstige rev på Tjuvholmen

KUNSTIGE REV: Hummeren renser havbunnen for døde dyr som ellers ville bli liggende og råtne på bunn.

Foto: UiO