NRK Meny
Normal

Høysesong for norske blodsugere

107 personer har blitt syke av flått hittil i år.

Flått
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Det er høysesong for blodsugere i den norske naturen, og hittil i år har 107 personer blitt syke etter å ha blitt bitt av flått. Det er 16 flere enn på samme tid i 2007.

27 syke i Oslo og Akershus

I Oslo og Akershus har 27 personer blitt smittet, og området er inkludert i listen over steder der det er registrert flest sykdomstilfeller. På listen er også Vest-Agder (21), Aust-Agder (19) og Telemark (17).

De ferske tallene kommer fra Folkehelseinstituttet, og farmasøyt Kristin Rosmo i Vitusapotek tror antall syke personer vil stige utover sommeren.

- Det er nemlig tidlig i sesongen nå, og inkubasjonstiden er opptil en måned etter et bitt, sier hun i en pressemelding.

I løpet av fjoråret ble 328 personer syke etter flåttbitt, og året før der igjen ble det registrert 311 sykdomstilfeller.

- Må fjernes så fort som mulig

Forsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet sier til Newswire at han tror økningen de siste årene skyldes en kombinasjon av en økende flåttbestand og at folk har blitt mer oppmerksomme på bittene.

Flåtten biter seg fast i huden, spesielt i områder med tynn hud som lysken, nakken, knehasene og armhulene. Det er viktig å sjekke både seg selv og barna når en har vært på tur i skog og kratt.

Flått

Flåtten skal helst fjernes med negler eller flåttfjerner.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

- Glem gamle råd

Hun anbefaler å dra flåtten rett ut med neglene eller en flåttfjerner som selges på apoteket.

- Glem de gamle rådene om å smøre flåtten inn med fett, vaselin eller sprit for å få den til å slippe taket. Det kan gjøre det vanskeligere å fjerne flåtten. Men du kan gjerne smøre på en antibakteriell krem etter at flåtten er fjernet, råder hun.

Hvis det dannes et ringformet utslett rundt bittet er det tegn på infeksjon.

- Da må man oppsøke lege. Det skal man også hvis man får influensalignende symptomer med feber og hovne lymfekjertler.

Les mer: Villmarkslivs råd mot mygg, flått og knott

Se video: Få vekk flåtten

- Flåtten må fjernes så fort som mulig. Risikoen for å bli syk øker dersom den blir sittende fast i mer enn 24 timer, Rosmo.