NRK Meny
Normal

Høyre lagde party for partisvensker

– Søndag arrangerte partiet et party i Oslo sentrum for å nå ut til svenske velgere.

Fabian Stang

FRIR TIL SVENSKENE: – Det å ha et næringsliv som fungerer og som skaffer jobber er viktig for svenskene, for får vi høy arbeidsledighet er det ofte de sist ansatte som ryker, sier Fabian Stang.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Valglogo

Ifølge Høyre er målet å bevisstgjøre svensker på at de faktisk kan stemme ved kommunevalg hvis de er innskrevet i Folkeregisteret som bosatt i Norge før 30. juni i år.

– Svenskene var nok mer partysvensker før. De var her i 6 måneder og tjente penger og hadde det moro og så dro de på jordomseiling. Nå ser vi at flere og flere blir boende. De lever sine liv her i byen og derfor er de viktige i valgkampen også, sier ordfører Fabian Stang (H).

– En innsats for demokraiet

Claes Arvidsson (H)

Claes Arvidsson står som nummer 61 på Høyres liste i Oslo.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK
Kristoffer Weywadt

Kristoffer Weywadt skal stemme ved valget.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK
Ellen Bremness Arvidsson

Ellen Bremnes Arvidsson.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Ifølge svenske Claes Arvidsson, som selv er bystyrekandidat for Høyre i Oslo, er partiet hans det eneste som henvender seg direkte til hans landsmenn i denne valgkampen, noe han tror kan få konkrete resultater på valgdagen.

– Det tror jeg. Det fins mange svensker i Oslo og valgdeltakelsen er generelt sett dårlig. Dette er en måte for Høyre å sanke stemmer på, men det er også en innsats for demokratiet å få flere Oslo-svensker til å stemme i kommunevalget.

I Norge bor det nærmere 40 000 svensker. De er den nest største innvandrergruppen, etter innvandrere fra Polen.

– Jeg er her for å høre på hva politikerne har å si og hva de vil gjøre i Oslo, komme litt nærmere den norske politikken og se hvordan den fungerer, sier Kristoffer Weywadt.

– Jeg syns det er ganske kult at noen henvender seg til denne innvandrergruppen. Det er jo mange unge, engasjerte mennesker som lever viktige deler av sitt liv her, sier Ellen Bremness Arvidsson.