NRK Meny
Normal

Høyre krever innflytelse på Østmarksetra

Høyre vil ha et ord med i laget i byrådsforhandlingene på Østmarksetra. Partiet krever at Arbeiderpartiet, SV og MDG ikke inngår avtaler om E18 og Oslopakke 3 uten at de også er enige med Høyre.

Byrådsforhandlinger i Oslo i gang

HØYRE VIL OGSÅ MENE: Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Marianne Borgen (SV) på første forhandlingsdag på Østmarksetra. Trioen kan ikke gjøre opp om E18 og Oslopakke 3 uten Høyre, krever partiet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Hvis Oslo kommune inntar en posisjon som er langt unna det Akershus fylkeskommune og Stortinget tidligere har sagt ja til, kan vi ende opp med at ingen av prosjektene i Oslopakke 3 blir finansiert. Da er vi tilbake til start og har et stort problem, sier Øystein Sundelin, Høyres gruppeleder i bystyret.

Øystein Sundelin

Øystein Sundelin, gruppeleder i bystyre (H).

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Nye E18 gjennom Asker og Bærum skal frem til 2032 gjennom bomringen sikre flere milliarder kroner til veier, kollektivutbygging og drift av buss trikk og bane.

Men Sundelin frykter at Ap, SV og MDG vil være så negative til E18 at det vil ødelegge Oslopakke 3 som pengemaskin.

Ber Johansen ta ansvar

Det gjør også Fylkesordfører i Akershus, Høyres Anette Solli. I valgkampinnspurten ba hun Raymond Johansen garantere at han ikke ville forhandle vekk E18 for å bli byrådsleder.

– Han skal regjere med tre partier som har gjort det til sin fremste sak å stoppe denne veien, men han må få de til å gi seg på det. Dette handler ikke bare om fremtiden til E18 vest, men for hele Oslopakke 3, sier Solli.

Hun mener prisene på kollektivtrafikken vil skyte i været dersom planene begraves og finansieringen forsvinner.

Vil ha Ap på sitt side

Nå sitter Arbeiderpartiet i byrådsforhandlinger på Østmarksetra med to partier som hverken vil ha ny E18 eller er en del av Oslopakke 3- forliket. Det er heller ikke det tredje partiet, nemlig Rødt, som et nytt byråd er avhengig av for å ha flertall i bystyret.

Derfor krever Øystein Sundelin at Arbeiderpartiet forankrer politikken på dette området hos dagens byrådspartier.

– Det må ligge til grunn skal det brede bystyreflertallet, som har stått bak Oslopakke 3 siden 2006, fremdeles bestå. Det forutsetter at Ap, Høyre, Venstre og KrF blir enige om kommunes posisjon for både fylkeskommunen og Stortinget når forhandlingene om pakken blusser opp igjen til våren, sier han.

– Betyr dette at dere må bli konsultert i de forhandlingene som pågår på venstresiden?

– Ja, og ikke bare konsultert. Jeg ville tro at det er i Oslos interesse at en samferdselspakke, som skal strekke seg over så mange år, har et bredt flertall i bystyre. Da bør det også være en enighet mellom de partiene.

Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen sier på vegne av Ap at det nye demokratisk valgte flertallet i Oslo først må få forhandle, og at de ikke forhandler gjennom media.